Τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη

-

Δώδεκα κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της οικονομίας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. «Στόχος είναι να περάσουμε από την στήριξη των αδύναμων στην προστασία της απασχόλησης και της παραγωγικής δραστηριότητας», είπε.

Επιγραμματικά τα μέτρα είναι τα εξής:

1) μείωση τριών μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών και εργοδοτών για το 2012 (από 39,6 στο 36,7%)

2) κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς ιδιωτικού τομέα και τους αγρότες για ένα χρόνο.

3) θεσμοθέτηση καινοτόμου προγράμματος επιδότησης 100.000 θέσεων εργασίας, όπου το κράτος θα καλύπτει για έξι μήνες τις εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου, με τον όρο να μην μειώνονται οι θέσεις εργασίας, ενώ αν προσλαμβάνεται άνεργος θα υπάρχει επιπλέον οικονομική στήριξη – κίνητρο στις επιχειρήσεις.

4) το πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία επεκτείνεται έως το τέλος του 2020. Επέκταση της προσωρινής αναστολής συμβάσεων σε τομείς όπως εστίαση, αθλητισμός, Πολιτισμός, κλπ

5) κύκλος ευνοϊκής χρηματοδότησης για μικρές επιχειρήσεις με την επιστρεπτέα προκαταβολή. Θα περιλαμβάνονται και ατομικές επιχειρήσεις. Επίσης θα υπάρξει και τέταρτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής.

6) μέτρο υπερ-αποσβέσεως για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις, ως ένεση ρευστότητας αλλά και τόνωση της παραγωγικότητας

7) καταβολή των αναδρομικών των συνταξιούχων μέσα στον Οκτώβριο για το 11μηνο 2015-2016 και μέχρι το Δεκέμβρη θα πιστωθούν επιπλέον ποσά.

8) κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά μας.

9) για τους απασχολούμενους κλάδων που χτύπησε ο κορονοϊός αναβάλλεται έως και τον Απρίλιο του 2021 η καταβολή οφειλών.

10) επεκτείνεται για έξι μήνες ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ σε εστίαση, θεάματα, κλπ

11) η πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών δεν κινδυνεύει με πλειστηριασμό έως το τέλος του 2020. Το 2021 θα υπάρξει νέο πλαίσιο στο οποίο θα μπορούν να ενταχθούν.

12) παρατείνονται για ένα δίμηνο όλα τα επιδόματα ανεργίας και μειώνεται από 100 σε 50 τα απαιτούμενα ένσημα για να καλυφθούν και οι εποχικά εργαζόμενοι.

Επίσης ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε το συνολικό κόστος των μέτρων αυτών φθάνει τα  7 δισ.ευρώ.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.