Τα πάντα με «Σοφία» επάγωσαν

-
90

Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες επικράτησαν στην διάρκεια της νύχτας σε πολλές  περιοχές της χώρας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας, ιδιαίτερα στην  Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα καλύφθηκε από χιόνι, καθώς είναι σε εξέλιξη το κύμα κακοκαιρίας με την επωνυμία «Σοφία». Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων έκλεισαν δρόμοι, ακόμη και η Εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας, ενώ μόνο με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία σε μεγάλο μερος των επαρχιακών δικτύων.

Λόγω της έντονης χιονόπτωσης στην Βοιωτία διακόπηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής από την τροχαία η κυκλοφορία των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας στα διόδια των Αφιδνών στο ρεύμα προς Λαμία.

Τις πρώτες πρωινές ώρες ωστόσο και συγκεκριμένα στις 1:40 η εταιρία διαχείρισης «Νέα Οδός» ανακοίνωσε ότι παρατηρείται πλήρης ύφεση των καιρικών φαινομένων στους αυτοκινητόδρομους της Αθηνών-Λαμίας, της Ιονίας Οδού από Αντίρριο μέχρι Ιωάννινα και στον Ε65 από Δομοκό έως Τρίκαλα. Πρόσθεσε επίσης ότι οι δύο λωρίδες κυκλοφορίας είναι παντού διαθέσιμες χωρίς να χρειάζονται αλυσίδες και ότι σε όλη την διάρκεια της νύχτας γίνονταν συνεχείς ρίψεις αλατιού για να αποφευχθεί ο σχηματισμός πάγου.

Ρυθμίσεις στην  Εγνατία

Λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης και του παγετού η περιφερειακή διεύθυνση  Δυτικής Μακεδονίας της ΕΛΑΣ απαγόρευσε την κυκλοφορία όλων των φορτηγών οχημάτων με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων,  στην Εγνατία οδό από τον κόμβο της Παναγιάς στα Γρεβενά έως τα διόδια του Πολυμύλου στην Κοζάνη.

Απαγορεύτηκε επίσης η κυκλοφορία φορτηγών οχημάτων με ωφέλιμο φορτίο  άνω των 3,5 τόνων και από το 2ο χλμ έως και το 46ο  χλμ της Εθνικής οδού  Γρεβενών – Τρικάλων, όπως και όλων των φορτηγών με ωφέλιμο φορτίο  άνω των 7,5 τόνων  από το 25ο χλμ έως το 50ο χλμ της Εθνικής οδού Κοζάνης – Λάρισας.

Πλήρης είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα   από το 18ο έως 28ο χλμ της Επαρχιακής οδού Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), ενώ σε όλο το Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο των Γρεβενών, της Καστοριάς, της Φλώρινας και της Κοζάνης η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Κανονικά γίνεται η κίνηση των οχημάτων στον κάθετο άξονα Εγνατίας Οδού Σιάτιστας- Κρυσταλλοπηγής,  διεξάγεται κανονικά.

Μάχη στην Λαμία για την Εθνική

Από τις 17:00 το απόγευμα της Παρασκευής άνθρωποι και εκχιονιστικά μηχανήματα έδωσαν μάχη για να κρατηθεί ανοιχτή η Εθνική Οδός  Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο ύψος της Λαμίας .

Τις ώρες εκείνες, από την περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου και των Καμένων Βούρλων μέχρι την Στυλίδα η χιονόπτωση ήταν ιδιαίτερα έντονη και η αστυνομική διεύθυνση Φθιώτιδας είχε προχωρήσει σε απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών και των λεοωφορείων από τα διόδια της Τραγάνας μέχρι τα διόδια της Πελασγίας.

Στην πόλη της Λαμίας το χιόνι είχε ξεπεράσει τα 10 εκατοστά και η κυκλοφορία προς Καρπενήσει, Δομοκό και Άμφισσα γινόταν μόνο με  αλυσίδες. Ολόκληρο το οδικό δίκτυο της Δυτικής Φθιώτιδας παραμένει αυτή τη στιγμή αποκλεισμένο και τα μηχανήματα της Περιφέρειας προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτές τις βασικές οδικές αρτηρίες.

Χιόνι μετά από 13 χρόνια στην Κέρκυρα

Αφού προηγήθηκε χαλαζόπτωση, ένα κύμα χιονιά έντυσε στην συνέχεια στα λευκά την πόλης της Κέρκυρας, οι κάτοικοι της οποίας είχαν να δουν τόσο χιόνι δώ και δεκατρία χρόνια.

Εκτός από την χαρά  του χιονοπόλεμου ο χιονιάς έφερε όμως και προβλήματα στο νησί των Φαιάκων  διακόπηκε προσωρινά η διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων προς τον ορεινό όγκο του Παντοκράτορα, στις επαρχιακές οδούς από 'Αγιο Μαρτίνο σε Λαύκι και Πετάλεια, από 'Αγιο Παντελεήμονα προς Επίσκεψη και Ζυγό και από Σγουράδες προς Στρινύλλα, Σωκράκι και 'Ανω Περίθεια, διέταξε η Αστυνομική Διεύθυνση Κέρκυρας.