Τα πρώτα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πυρκαγιές

-

Τα πρώτα μέτρα, μέχρι να γίνει η πλήρης καταγραφή, για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πυρκαγιές, τα οποία σχεδιάστηκαν στην έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, στην σύσκεψη που ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα, αποφασίστηκε  πακέτο μέτρων, το οποίο περιλαμβάνει:

  • Την έγκριση πίστωσης  20.000.000 ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών σε ειδικό λογαριασμό του υπουργείου Εσωτερικών για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των δήμων και των πολιτών τους που έχουν πληγεί
  • Την δημιουργία ειδικού λογαριασμού από το υπουργείο Οικονομικών, στον οποίο θα συμμετέχει το Δημόσιο (η ακριβής συμμετοχή του θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες), αλλά και ιδιώτες, καθώς υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον έμπρακτης αλληλεγγύης, από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό. Από τον λογαριασμό αυτόν θα χρηματοδοτηθούν τα έργα επισκευής και αποκατάστασης των υλικών ζημιών.
  • Την ενίσχυση των 19 μικτών περιπολιών αστυνομίας, πυροσβεστικής και στρατού για την αποτελεσματική αστυνόμευση των πληγεισών περιοχών.

Τα μέτρα του Υπουργείου Οικονομικών

Παραλλήλως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε και τα έκτακτα μέτρα που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών και περιλαμβάνουν:

  • Την παράταση υποβολής των δηλώσεων (φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων) έως την 28.9.2018.
  • Την παράταση της προθεσμίας καταβολής των βεβαιωμένων και ρυθμισμένων οφειλών, καθώς και την αναστολή καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών για έξι μήνες. Η ίδια παράταση ισχύει για τις οφειλές που έχουν προκύψει από τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017.
  • Την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έτους 2018 για τα ακίνητα των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε επίσης ότι αν παραστεί ανάγκη, οι προαναφερόμενες ημερομηνίες θα παραταθούν εκ νέου. Πρόσθεσε επίσης ότι «τις επόμενες μέρες και μετά τη συνολική αξιολόγηση της κατάστασης και της έκτασης των ζημιών θα ανακοινωθεί και η κύρια δέσμη μέτρων στήριξης των οικογενειών των θυμάτων της καταστροφής, αλλά και οι έκτακτες ενισχύσεις και αποζημιώσεις για τους πληγέντες επιπλέον των όσων ορίζει αυτή τη στιγμή ο νόμος».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για την καταγραφή των ζημιών «ήδη από νωρίς το μεσημέρι βρίσκονται στο πεδίο 188 μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στους οποίους αύριο θα προστεθούν επιπλέον 120».

Τα μέτρα του Υπουργείου Εργασίας

Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε τέλος ότι για την στήριξη των πυρόπληκτων το υπουργείο εργασίας:

  • Έχει προσφέρει ήδη 200 κλίνες στην κατασκήνωση του Αγίου Ανδρέα και άλλες 40 κλίνες σε κτίριο του ΕΚΚΑ στο Καλαμάκι.
  • Έχει εξασφαλίσει σίτιση, νερό και χυμούς για όσους από τους πληγέντες φιλοξενούνται στο Γυμναστήριο της Ραφήνας, ενώ βρίσκεται σε επικοινωνία με τους δημάρχους για την κάλυψη όποιων άλλων αναγκών προκύψουν σχετικά.
  • Έχει αποστείλει κινητές μονάδες του ΕΚΚΑ με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους στο κλειστό Γυμναστήριο της Ραφήνας και στο Γηροκομείο του δήμου Μεγαρέων.

Ειδικό κέντρο συντονισμού εθελοντικών δράσεων και προσφορών έχει συστήσει και η Περιφέρεια Αττικής, με το οποίο όσοι πολίτες ενδιαφέρονται να συνδράμουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της έκτακτης ανάγκης μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο: 210-4819001.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.