Τατάρ-Εντογάν: Δύο κράτη και πάμε για πικνίκ στα Βαρώσια, τι μας εμποδίζει;

-

«H ομοσπονδία δεν είναι ένα μοντέλο λύσης που μπορεί να ισχύει και χρειάζονται νέες ιδέες, όπως η αποδοχή της ύπαρξης δύο κρατών», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα με τον νέο ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ.

“Άλλωστε, αυτή τη στιγμή ήδη υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί οι οποίοι έχουν ιδρύσει δύο ξεχωριστά κράτη”, υποστήριξε, προσθέτοντας ότι πλέον πρέπει να τεθεί στο τραπέζι η λύση των δύο κρατών. Ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ακόμη ότι στις 15 Νοεμβρίου θα μεταβεί στα κατεχόμενα για την επέτειο του ψευδοκράτους, ενώ θα εγκαινιάσει και το νέο νοσοκομείο στη Λευκωσία. Επισης πρότεινε ακόμη να κάνουν και πικνίκ στα Βαρώσια.

«Οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να μοιραστούν το κράτος που σφετερίστηκαν το 1963 από τον τουρκοκυπριακό λαό", υποστήριξε. «Η αιτία του κακού στην ανατολική Μεσόγειο είναι το δίδυμο Ελληνοκυπρίων και Ελλάδας, που δεν υπακούουν στις προειδοποιήσεις και δεν λαμβάνουν υπόψη τις εποικοδομητικές προτάσεις μας. Οι διεθνείς εταιρείες των οποίων η όρεξη έχει ανοίξει λόγω των υδρογονανθράκων και οι δυνάμεις που βρίσκονται πίσω τους δεν έχουν κανένα κώλυμα να συμμετάσχουν σε αυτό το παιχνίδι. Αλλά πλέον αυτό το παιχνίδι  τους το χαλάσαμε», υποστήριξε.

Τι θα είχαμε απογίνει χωρίς την Τουρκία

Από την πλευρά του ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι «οι Τουρκοκύπριοι στέκονται  όρθιοι χάρη στις επεμβάσεις της Τουρκίας το 1963 και το 1974 καθώς και στη στήριξη της Τουρκίας. “Αν η Τουρκία μετά το πραξικόπημα της ΕΟΚΑ το 1974 και την ίδρυση ‘ελληνικής κυπριακής δημοκρατίας’ δεν είχε ενεργήσει, όλοι πρέπει να διανοηθούν τι θα είχε γίνει», είπε.

«Η πρόταση της Τουρκίας για πενταμερή διάσκεψη είναι η τελευταία ευκαιρία. Κατ’ εμάς είναι ρεαλιστική και εποικοδομητική η πρόταση για διάσκεψη στην οποία θα συμμετάσχουν οι εγγυήτριες και η τουρκοκυπριακή κυβέρνηση», είπε.

Παίρνοντας ξανά τον λόγο ο Τούρκος Πρόεδρος πρότεινε να κάνουν πικνίκ στα Βαρώσια. “Τη 15η Νοεμβρίου θα επισκεφθώ τη βόρεια Κύπρο. Με αυτή την επίσκεψη ας κάνουμε και τα εγκαίνια του νοσοκομείου. Και μάλλον κ. Τσαβούσογλου (είπε απευθυνόμενος στον υπουργό Εξωτερικών) λέω να κάνουμε ένα πικνίκ στα περίκλειστα Βαρώσια. Υπάρχει τίποτα που να μας εμποδίζει;”

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.