Τελεσίγραφο Τζόνσον στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

-
157

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, αναμένεται να αναλύσει αυτό που περιγράφει ως «δίκαιο και λογικό συμβιβασμό» για το Brexit, παρουσιάζοντας νέες προτάσεις για το αμφιλεγόμενο ζήτημα των συνόρων της Ιρλανδίας στην ομιλία του διάσκεψη των Συντηρητικών στο Μάντσεστερ, σύμφωνα με τον Independent. Ο κ. Τζόνσον αναμένεται επίσης να δώσει τελεσίγραφο στις Βρυξέλλες, προειδοποιώντας ότι θα απομακρύνει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία αν απορριφθεί το σχέδιό του.

Απευθυνόμενος στη διάσκεψη των Τόρις, ο κ. Τζόνσον αναμένεται να πει ότι αυτό που επιθυμούν τόσο οι υποστηρικτές, όσο και εκείνοι που εναντιώνονται στο Brexit, είναι «να προχωρήσουμε». Σύμφωνα με τον Independent, ανώτερος υπάλληλος της Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε ότι η βρετανική κυβέρνηση είτε πρόκειται να διαπραγματευτεί για μια νέα συμφωνία, είτε να εργαστεί για το σενάριο Brexit χωρίς συμφωνία, προσθέτοντας ότι «κανείς δεν θα ποντάρει στην καθυστέρηση. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να σεβαστούμε τη μεγαλύτερη δημοκρατική ψηφοφορία στη βρετανική ιστορία».

Στο επίκεντρο τα ιρλανδικά σύνορα

Το κείμενο που αναμένεται να δημοσιευθεί μετά την ομιλία του κ. Τζόνσον πιστεύεται ότι περιλαμβάνει τον οικονομικό διακανονισμό των 39 δισ. λιρών στον οποίο συμφώνησε η πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι, μαζί με μέτρα προστασίας για τους πολίτες της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, θα απαιτεί την κατάργηση του προτεινόμενου σχεδίου για τα ιρλανδικά σύνορα, καθώς όπως έχει τονίσει ο κ. Τζόνσον, δεν θα υπάρχει φυσική συνοριακή υποδομή στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η συμφωνία της Τερέζα Μέι για το Brexit, η οποία είναι η μόνη αποδεκτή για τις Βρυξέλλες, προέβλεπε την παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην Τελωνειακή Ένωση και την Ενιαία Αγορά της ΕΕ, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι δεν δημιουργούνται σκληρά σύνορα στην Ιρλανδία. Σε μια μετατόπιση από τη δέσμευση της κ. Μέι, η επιλογή του κ. Τζόνσον είναι οι τελωνειακοί έλεγχοι να διεξάγονται και στις δύο πλευρές των συνόρων, αλλά ενδεχομένως στις εγκαταστάσεις των εξαγωγέων και των εισαγωγέων.

Η βρετανική πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει η Βόρεια Ιρλανδία να ακολουθεί τους κανόνες της ενιαίας αγοράς της ΕΕ για τα γεωργικά και βιομηχανικά προϊόντα για τέσσερα χρόνια μετά το τέλος της αναμενόμενης μεταβατικής περιόδου το 2021.

Η Βόρεια Ιρλανδία θα ήταν ελεύθερη στο τέλος αυτής της τετραετούς περιόδου, το 2025, είτε να προσεγγίσει τα εμπορικά καθεστώτα της Μεγάλης Βρετανίας με το κόστος σκληρότερων συνόρων με την Ιρλανδία, είτε να συνεχίσει με την υπάρχουσα συμφωνία, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Daily Telegraph.
Το «πολύ καλό» σχέδιο του Τζόνσον για το Brexit

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αρνήθηκε ότι η κυβέρνησή του θα εγκαταστήσει ζώνες εκτελωνισμού κοντά στα σύνορα της Ιρλανδίας, μετά από αναφορές σε ιρλανδικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία επικαλέστηκαν σχέδια που είχαν διαρρεύσει.

Την Τρίτη ο κ. Τζόνσον δήλωσε ότι τα έγγραφα στα ιρλανδικά ΜΜΕ δεν ήταν σωστά, διαβεβαιώνοντας ότι η διοίκησή του διαμόρφωσε ένα «πολύ καλό» σχέδιο για Brexit, το οποίο παρουσιαστεί στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «πράξη παράδοσης» τον νόμο που προβλέπει καθυστέρηση στο Brexit εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Μέχρι σήμερα, οι Βρυξέλλες κατηγόρησαν την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι δεν υπέβαλε βιώσιμες προτάσεις, κυρίως για το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων.