Θα κλείσουν και τα δημοτικά - Καλή Άνοιξη το τέλος του lockdown

-

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά την πολιτική επιμονή στα ανοιχτά δημοτικά σχολεία, φαίνεται πως θα "θυσιασθούν" κυρίως για να πάψουν οι μετακινήσεις των γονέων. Η κυβέρνηση εξετάζει τι άλλο μπορεί να προσθέσει στο οπλοστάσιό της, καθώς όπως όλοι διαπιστώνουν στην Αθήνα τουλάχιστον, η κίνηση στους δρόμους είναι σχεδόν κανονική και από αυτοκίνητα και από πεζούς και καμία ομοιότητα δεν παρουσιάζει με το αποτελεσματικό lockdown κατά το πρώτο κύμα.

Παράλληλα, η σημερινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα (ότι το lockdown θα αρθεί όταν επιστρέψουν τα κρουσματα στα επίπεδα Σεπτεμβρίου, δηλαδή στα 300-400 την ημέρα) οδηγεί στο βέβαιο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται να αρθεί στις 3 εβδομάδες όπως υπολόγιζε αρχικά η κυβέρνηση. Στη Θεσσαλονίκη παρότι προηγείται  κατά μια εβδομάδα σε αυστηρότητα μέτρων από την Αττική και πολλές περιοχές της Ελλάδας, τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνουν.

Βελτίωση, μηδέν

Ομως και στην Αττική παρότι η μισή Επιτροπή των ειδικών περίμενε βελτίωση από τα πρώτα μέτρα μέχρι τις 10-15 Νοεμβρίου, αυτή όχι μόνον δεν παρουσιάσθηκε, αλλά τα κρούσματα ανεβαίνουν σταθερά. Όταν προστεθεί και το κρύο του χειμώνα στη σχετικά "νότια" Αττική, τα κρούσματα θα φουντώσουν εκτιμούν όλοι οι λοιμωξιολόγοι, όπως εξάλλου συνέβη και στη Βόρειο Ελλάδα. Οπότε τα 300-400 ημερήσια κρούσματα στα οποία ευελπιστεί η κυβέρνηση, απέχουν όσο η επόμενη καλοκαιρία, δηλαδή η Άνοιξη.

Παράλληλα με το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων αναμένεται να ανακοινωθούν τρόποι για περαιτέρω τηλεργασία, ενώ και πάλι θα λειτουργήσει το μέτρο της άδειας ειδικού σκοπού. Ήδη, οι εκπαιδευτικοί έχουν ενημερώσει τους γονείς των μαθητών τους για εγγραφή των παιδιών στις πλατφόρμες της τηλεκπαίδευσης.

Ποιο lockdown;

Η κυβέρνηση, εμμένοντας στην άποψή της ότι "τα σχολεία δεν είναι εστίες υπερμετάδοσης" αναμένεται να αιτιολογήσει το κλείσιμο των δημοτικών για τον προαναφερθέντα λόγο (της μετακίνησής των γονέων) αλλά και για ψυχολογικούς λόγους. Συγκεκριμένα, θεωρείται ότι αν κλείσουν τα δημοτικά σχολεία, ο πληθυσμός θα πάρει πιο σοβαρά το lockdown, που τηρείται πολύ χαλαρά.

Η εισήγηση των λοιμωξιολόγων για κλείσιμο των δημοτικών σχολείων είχε γίνει στις αρχές της εβδομάδας και αφορούσε στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο πανελλαδικά η εικόνα είναι πολύ αρνητική και τα χτεσινά 3.319 κρούσματα πιέζουν για νέα μέτρα όχι μόνον στην συμπρωτεύουσα.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.