Θα βρεθούμε στα 700 κρούσματα την ημέρα αν δεν…

α rapid και self test που πήραν πιστοποίηση

«Αν συνεχιστεί η παρατηρούμενη χαλάρωση και για το υπόλοιπο της θερινής περιόδου στο τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουμε γύρω στα 430 κρούσματα ημερησίως και συσσωρευτικά 22.000 κρούσματα από τα 5.420 που έχουμε σήμερα», προειδοποιεί με μελέτη του το εργαστήριο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η ερευνητική ομάδα HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας και το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη, έχει αναπτύξει ένα μαθηματικό μοντέλο με πολλές παραμέτρους, που προβλέπει αριθμό κρουσμάτων – είχε προβλέψει και την έξαρση του Αυγούστου.

Θάνατοι

Το μοντέλο μιλάει για κρούσματα και όχι για θανάτους, αλλά τηρουμένων των αναλογιών συνάγονται συμπεράσματα, γιατί αν τον Δεκέμβρη η χώρα αντιμετωπίζει 700 κρούσματα την ημέρα, ακόμα κι αν οι περισσότεροι είναι νέοι, θα έχει μοιραία και κάθετη αύξηση των θανάτων. Η Ελλάδα είχε χάρη στο lockdown (και εν συνεχεία) 212 νεκρούς σε σχετική ηρεμία και με διαθέσιμες ΜΕΘ. Αν τα κρούσματα αυξηθούν εκθετικά, τα ελληνικά νοσοκομεία θα βρεθούν σε πολύ χειρότερη θέση από τα ιταλικά, τα οποία σημειωτέον διέθεταν εξαρχής στη Λομβαρδία 2.200 ΜΕΘ, ενώ η Ελλάδα παλεύει ακόμη να κάνει λειτουργικές τις 800.

Μπορεί να ξεπεραστούν τα 700 την ημέρα το χειμώνα

Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης τονίζει: «Η ανάλυση της δυναμικής της πανδημίας στη χώρα έδειξε ότι η σημερινή κατάσταση οφείλεται στη χαλάρωση στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας, κοινωνικής απόστασης και προσωπικής υγιεινής από τον ελληνικό πληθυσμό σε συνδυασμό με τις αυξημένες ροές ασυμπτωματικών και προσυμπτωματικών φορέων, λόγω του ανοίγματος των πυλών εισόδου της χώρας στη διάρκεια του Ιουλίου».

«Εάν δεν ανακοπεί η πορεία εξάπλωσης του ιού, ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων θα φτάσει τα 573 στο τέλος Οκτωβρίου και αναμένεται να ξεπεράσει τα 700 ανά ημέρα μέχρι το τέλος του 2020 θέτοντας σε αφόρητη πίεση το εθνικό σύστημα υγείας», αναφέρουν οι ερευνητές.

Η μελέτη επισημαίνει πως αν δεν τηρηθούν τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση και δεν γίνουν παράλληλα και κάποιες άλλες κινήσεις, τότε η κατάσταση στο τέλος του έτους θα είναι δραματική. Το μαθηματικό μοντέλο που χρησιμοποιεί το προαναφερόμενο εργαστήριο, που προβλέπει την αύξηση, προβλέπει και την αποτελεσματικότητα των μέτρων που προτείνονται.

Λεωφορεία και αποστάσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους

Τα μέτρα που προτείνονται από το ΑΠΘ είναι η μαζική εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης σε κλειστούς χώρους, εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, χώρους γραφείων (δημοσίων υπηρεσιών ή ιδιωτικών επιχειρήσεων) και άλλους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους συνάθροισης κοινού.

Επίσης “αραίωση” σε μέσα μαζικής μεταφοράς (με περιορισμό στο 50% της πληρότητάς τους) αλλά και ταυτόχρονη αύξηση των δρομολογίων για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού. Σημαντική κρίνεται και η τήρηση κανόνων κοινωνικής απόστασης και χρησιμοποίησης μέσων προστασίας σε χώρους θρησκευτικής λατρείας.

Όχι συγκεντρώσεις άνω των 10 ατόμων

Οι ερευνητές συνιστούν την αποφυγή άσκοπου συγχρωτισμού και μαζικών κοινωνικών εκδηλώσεων (θέτοντας όριο 10 ατόμων για ιδιωτικές ή δημόσιες συναθροίσεις). Επίσης την υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους εργαζόμενους σε όλους τους εργασιακούς χώρους (γραφεία, εργοστάσια κ.λπ.) και μάλιστα τη διαθεσιμότητα της μάσκας από τον ίδιο τον εργοδότη (με το κίνητρο των φορολογικών ελαφρύνσεων)

Θεωρούν απαραίτητη την υποχρεωτική αλλά και ορθή χρήση μάσκας από όλους σε εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς χώρους και όπου κρίνεται αναγκαίο (εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, χώροι γραφείων δημοσίων υπηρεσιών ή ιδιωτικών επιχειρήσεων) και σε άλλους χώρους συνάθροισης κοινού, ανεξαρτήτως του αν είναι ανοιχτοί ή κλειστοί.

Πολύ σημαντικό μέτρο θεωρείται η άμεση ένταξη του 75% των δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς τηλεργασίας και η συστηματική απολύμανση του αέρα εσωτερικών χώρων (δημόσιες υπηρεσίες, ιδιωτικές επιχειρήσεις, ιατρεία, χώροι θρησκευτικής λατρείας και συναθροίσεων). Προτείνεται η μείωση του ωραρίου λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης (όχι μετά τα μεσάνυχτα), καθώς οι χώροι διασκέδασης αποτελούν σημαντική εστία και έχει διαπιστωθεί ότι η μεγαλύτερη χαλάρωση παρατηρείται αργά το βράδυ.

Αύξηση στα πρόστιμα

Η έρευνα δείχνει ότι το πρόστιμο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή των μέτρων. Προτείνεται όχι μόνον η αυστηρή εφαρμογή των μέτρων για δύο μήνες, αλλά και η αύξηση του ύψους των διοικητικών προστίμων για την μη τήρηση των κανόνων κοινωνικής απόστασης και της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας προστασίας -προτείνεται να ανέλθει στα 300€.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι μεγάλη σημασία έχουν οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου αλλά και στο εσωτερικό της χώρας. Πρέπει να ενεργοποιηθούν τα πανεπιστημιακά και άλλα εργαστήρια για να αυξηθεί η ικανότητα ανίχνευσης του κορoνoϊού και να βγαίνουν γρήγορα οι απαντήσεις, αλλά να γίνεται και πληρέστερος δειγματοληπτικός έλεγχος.

Σήμερα οι έλεγχοι έχουν περιοριστεί στα ενεργά κρούσματα και στις πύλες εισόδου. Δεν γίνονται έλεγχοι στον γενικό πληθυσμό ή έστω στον ειδικό (π.χ. στους γιατρούς, στο στρατό κ,α.). Επίσης οι απαντήσεις από τα τεστ στα σύνορα αργούν σημαντικά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι