Θέλει και άλλον χρόνο η Μέι για το Brexit

-

Σε μια προσπάθεια να κερδίσει  χρόνο, η Τερέζα Μέι μετακίνησε "μέχρι τις 12 Μαρτίου" την ψηφοφορία στην Βουλή των Κοινοτήτων επί της συμφωνίας για το Brexit, ελπίζοντας ότι έτσι θα μπορέσει να επαναδιαπραγματευθεί το κείμενο στο οποίο κατέληξε έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.

Η κίνηση αυτή ωστόσο προκάλεσε δριμείες επικρίσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, κυρίως γιατί η ψηφοφορία, η οποία επρόκειτο να διεξαχθεί αυτήν την εβδομάδα, τελικά θα πραγματοποιηθεί σε απόσταση αναπνοής από την καταληκτική ημερομηνία της 29ης Μαρτίου για την έξοδο της χώρας της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προηγουμένως, είχε δώσει προθεσμία στον εαυτό της μέχρι την Τρίτη για να βρει μία λύση στο αδιέξοδο.

Μετά την απόρριψη της συμφωνίας της από την Βουλή των Κοινοτήτων τον Ιανουάριο, η Τερέζα Μέι προσπαθεί, ματαίως, να επαναδιαπραγματευθεί με την ευρωπαϊκή Ενωση μία εκδοχή του κειμένου της συμφωνίας, που θα τροποποιούσε τις ρυθμίσεις του backstop και θα μπορούσε να συγκεντρώσει μία πλειοψηφία στην βρετανική βουλή.

Στην Αίγυπτο, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης/Αραβικού Συνδέσμου, η βρετανίδα πρωθυπουργός είχε σήμερα συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος υπενθύμισε "την ανάγκη της ΕΕ των 27 να λάβει διευκρινίσεις αν μία πρόταση... μπορεί να συγκεντρώσει μία πλειοψηφία στο Ηνωμένο Βασίλειο, πριν το θέμα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο".

Η Τερέζα Μέι θα συναντηθεί αύριο με την καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ και οι βρετανοί διαπραγματευτές θα επιστρέψουν στις Βρυξέλλες την Τρίτη. Την ίδια ημέρα, η Μέι θα κάνει δήλωση στην Βουλή των Κοινοτήτων, την παραμονή της συζήτησης στην βρετανική βουλή επί της ακολουθητέας διαδικασίας.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.