Θέλει οριοθέτηση με Κόσοβο το Βελιγράδι

-
Με το βλέμμα στο Κόσοβο οι εκλογές στη Σερβία, slpress

Η επίσημη θέση του Βελιγραδίου για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου είναι η οριοθέτηση μεταξύ Αλβανών και Σέρβων, δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, σε συνέντευξη Τύπου.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν αποτελεί επίσημη θέση της Σερβίας να διαπραγματευτεί την οριοθέτηση, ο κ. Ντάτσιτς απάντησε: «Ναι, για να λύσουμε αυτό το θέμα, αποτελεί την δική μας επίσημη πρόταση».

Η οριοθέτηση ως πιθανή λύση είχε εκφραστεί στο άμεσο παρελθόν από τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, περισσότερο ως αφηρημένη ιδέα και είναι η πρώτη φορά που κάποιος Σέρβος πολιτικός αξιωματούχος δηλώνει ότι αποτελεί την επίσημη πρόταση της Σερβίας.

Ο Ίβιτσα Ντάτσιτς συμπλήρωσε ότι δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί πού θα είναι η γραμμή οριοθέτησης των συνόρων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το θέμα θα εξεταστεί όταν θα αρχίσει ξανά ο διάλογος και λάβει επίσημα θέση η αλβανική πλευρά.

Ο ΥΠΕΞ της Σερβίας ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ επιθυμούν συμβιβαστική και βιώσιμη λύση για το ζήτημα του Κοσόβου και επιδεικνύουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την επανάληψη του διαλόγου απ' ό,τι η Βρετανία και η Γερμανία».

Ο Ίβιτσα Ντάτσιτς επανέλαβε την πάγια θέση της σερβικής ηγεσίας ότι δεν θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εάν η Πρίστινα δεν καταργήσει τους δασμούς, της τάξης του 100%, που επέβαλε για τα προϊόντα που εισάγονται στο Κόσοβο από την Σερβία.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.