Θεοδωράκης: Αναφανδόν υπέρ των "Πρεσπών", παρουσία Κοτζιά

-
136

«Είναι φανερό ότι κάποιοι δεν θέλουν να ακούν σε αυτή τη χώρα. Το έχουμε ζήσει έντονα και το 2014, τότε στο αντιμνημονιακό αμόκ. Τότε σκηνοθέτης ήταν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Το ζούμε σήμερα με αυτό το εθνικιστικό αμόκ, σε σκηνοθεσία αυτή τη φορά της ΝΔ.

"Και βεβαίως όταν δεν θες να ακούς σιγά-σιγά δεν θέλεις και οι άλλοι να μιλάνε και φτάνεις μέχρι το σημείο να πιέζεις για να διαλυθεί μια κοινοβουλευτική ομάδα. Δεν είναι όμως κάτι που μπορεί να μας πτοήσει, είναι μια άδικη προσπάθεια.

"Εμείς θα συνεχίσουμε να μιλάμε και έχω μια υποψία ότι θα πολλαπλασιαστούν αυτοί που θα μας ακούν» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης κλείνοντας την εκδήλωση για το «Μακεδονικό» που διοργάνωσε το Ποτάμι και πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο.

Διπλωμάτες, επιστήμονες, δημοσιογράφοι που γνωρίζουν τις πτυχές του ζητήματος, απάντησαν σε κρίσιμα ερωτήματα όπως: από πότε οι γείτονες μας λένε ότι είναι «Μακεδόνες» και ποια ήταν διαχρονικά η αντίδραση του ελληνικού κράτους;

"Τι γλώσσα μιλούν σήμερα οι γείτονες μας και τι γλώσσα μιλούσε ο Μέγας Αλέξανδρος; Γιατί η Ρωσία και η Τουρκία προσπαθούν να μπλοκάρουν οποιαδήποτε λύση; Ποιοι είναι οι στόχοι των Πούτιν και Ερντογάν στα Βαλκάνια; Πώς περιέγραφαν τους κατοίκους της Μακεδονίας στις αρχές του 20ου αιώνα η Πηνελόπη Δέλτα και ο Στρατής Μυριβήλης;

Καθώς και πώς φτάσαμε στην εθνική γραμμή της «σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις; Μπορούμε να πετύχουμε μια καλύτερη συμφωνία; Μπορούμε να περιμένουμε; Αναγνωρίζει η Συμφωνία των Πρεσπών Μακεδονικό έθνος; Δεν θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να τορπιλίζει κάθε λύση, έτσι ώστε κάποια στιγμή να διαμελιστεί η ΠΓΔΜ; κ.α.

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.