Θερίζει ο κορονοϊός στη Λατινική Αμερική

Θερίζει ο κορονοϊός στη Λατινική Αμερική

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη νέο θλιβερό ρεκόρ θανάτων εξαιτίας της COVID-19, που ανήλθαν σε 1.179 σε μια μέρα. Πρόκειται για την πρώτη φορά που οι βραζιλιάνικες αρχές καταγράφουν πάνω από 1.000 θανάτους εξαιτίας της πανδημίας σε ένα 24ωρο. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού αυξήθηκε έτσι σε 17.971 νεκρούς επί συνόλου 271.628 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Την ίδια ώρα η Χιλή γνώρισε χθες Τρίτη τη μεγαλύτερη αύξηση των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 και των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 μέσα σε 24 ώρες, ενώ αναπτύχθηκε ο στρατός σε φτωχές συνοικίες της πρωτεύουσας όπου ξέσπασαν ταραχές εξαιτίας της έλλειψης τροφίμων που οφείλεται στα μέτρα περιορισμού.

«Είμαστε σε μια συγκυρία πολύ περίπλοκη, πολύ δύσκολη (…) κινητοποιούμε όλους τους διαθέσιμους πόρους για να βοηθήσουμε εκείνους που έχουν ανάγκη», τόνισε ο υπουργός Υγείας Χάιμε Μάνιαλιτς ανακοινώνοντας τον ημερήσιο απολογισμό της πανδημίας.

Στη χώρα των 18 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφηκαν 31 θάνατοι από την COVID-19 και 3.520 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε ένα 24ωρο, οι υψηλότεροι αριθμοί από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος, την 3η Μαρτίου. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού ανήλθε έτσι σε 509 νεκρούς επί συνόλου 49.579 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης.

Η άνοδος αυτή καταγράφεται ενώ πολλές συνοικίες της πρωτεύουσας της Χιλής συγκλονίστηκαν προχθές Δευτέρα και κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς χθες Τρίτη από διαδηλώσεις εναντίον των μέτρων απόλυτου περιορισμού της κίνησης που επιβλήθηκε το Σάββατο στο σύνολο της πρωτεύουσας, της κυριότερης εστίας της πανδημίας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

«Πεινάμε», «χρειαζόμαστε να δουλέψουμε», «έχουμε ανάγκη να έρθει η βοήθεια», φώναζαν κάτοικοι των συνοικιών αυτών, αφού η κυβέρνηση του κεντροδεξιού προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα, που μέχρι τώρα προτιμούσε τα περιοριστικά μέτρα να εφαρμόζονται επιλεκτικά και να γίνονται μαζικά διαγνωστικές εξετάσεις, αποφάσισε τελικά να επιβάλλει απόλυτη απαγόρευση της κίνησης για τουλάχιστον μία εβδομάδα στο Σαντιάγο.

Η οργή ξέσπασε το πρωί της Δευτέρας στη συνοικία Ελ Μπόσκε, όπου υψώθηκαν οδοφράγματα και σημειώθηκαν εκτεταμένες συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις επιβολής της τάξης. Περίπου εκατό άνθρωποι λεηλάτησαν εταιρεία διανομής αερίου για οικιακή χρήση. Λεωφορείο πυρπολήθηκε.

Ο στρατός ανάπτυξε ισχυρή δύναμη και οχήματα στη συνοικία για να αποκαταστήσει την τάξη. «Είμαστε σε περιορισμό εδώ και πολλές εβδομάδες, πριν καν τον κηρύξει ο πρόεδρος, διότι ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν κρεβάτια στα νοσοκομεία στο νότιο Σαντιάγο», τόνισε χθες η Κλαούντια Πισάρο, δήμαρχος της Λα Πιντάνα, λαϊκής συνοικίας της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής της πρωτεύουσας, μιλώντας στο δίκτυο Radio Cooperativa.

«Βλέπουμε κόσμο που πεινάει εδώ κι εβδομάδες», πρόσθεσε η ίδια, στηλιτεύοντας το ότι η κυβέρνηση του συντηρητικού Πινιέρα καθυστέρησε πολύ να αντιληφθεί την έκταση του προβλήματος. Ο αρχηγός του κράτους υποσχέθηκε την Κυριακή ότι θα διανεμηθούν τρόφιμα στις φτωχότερες οικογένειες, πάντως χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Τον Απρίλιο, είχε εξαγγείλει ότι θα δοθεί βοήθημα αξίας ίσης με 317 αμερικανικά δολάρια σε 4,5 εκατομμύρια πιο ευάλωτους πολίτες, αλλά το μέτρο αυτό συνεχίζει να μην έχει εφαρμοστεί. Ένα βοήθημα αξίας περίπου 60 δολαρίων μοιράστηκε πάντως στο 60% των φτωχότερων οικογενειών.

Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι 334 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 2.713 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Πρόκειται για μόλις το δεύτερο 24ωρο που οι θάνατοι ξεπερνούν τους 300, ενώ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που επιβεβαιώθηκαν είναι ο μεγαλύτερος μέχρι σήμερα στη χώρα. Ο συνολικός απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού ανέρχεται πλέον σε 5.666 νεκρούς επί συνόλου 54.346 κρουσμάτων μόλυνσης.

Στελέχη του μεξικανικού υπουργείου Υγείας ωστόσο λένε πως ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό χωρίς αυτό να έχει διαγνωστεί πιθανότατα έχει ξεπεράσει προ πολλού τους 100.000. Στο μεταξύ το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι παρατείνεται η απαγόρευση των μη απολύτως απαραίτητων ταξιδιών προς και από το Μεξικό, καθώς και προς και από τον Καναδά, ως την 22η Ιουνίου. Η ισχύς του μέτρου θεωρητικά εξέπνεε σήμερα Τετάρτη.

Περού

Η κυβέρνηση του Περού ανακοίνωσε χθες ότι ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού έχει πλέον φθάσει τους 2.914 νεκρούς επί συνόλου 99.483 κρουσμάτων μόλυνσης μέσα στους τελευταίους δύο μήνες, αφότου εντοπίστηκε ο πρώτος άνθρωπος που είχε προσβληθεί. Στα νοσοκομεία της λατινοαμερικάνικης χώρας νοσηλεύονται 7.526 ασθενείς, εκ των οποίων 883 βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες για να ετοιμαστούν περισσότερα κρεβάτια στα νοσοκομεία και περισσότερες κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας», αναγνώρισε ο πρόεδρος του Περού Μαρτίν Βισκάρα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες.

Παρότρυνε εξάλλου τους Περουβιανούς να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας, να τηρούν τη λεγόμενη κοινωνική απόσταση, να φορούν προστατευτικές μάσκες και να πλένουν συχνά τα χέρια τους. Σύμφωνα με το Colegio Médico del Perú, το σύστημα υγείας της χώρας έχει πλέον υποστεί κορεσμό και τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε εστίες μόλυνσης, εξαιτίας της ανεπάρκειας μέσων ατομικής προστασίας.

Νικαράγουα

Η υπουργός Υγείας της Νικαράγουας ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως στη χώρα της κεντρικής Αμερικής καταγράφηκε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, που συνολικά ανέρχονται πλέον σε 254 — αριθμό δεκαπλάσιο από αυτόν για τον οποίο έκανε λόγο πριν από μία εβδομάδα — και των θανάτων από την COVID-19 που πλέον, επισήμως, ανέρχονται σε 17. Η Μάρθα Ρέγες έδωσε στη δημοσιότητα τους αριθμούς αυτούς κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί για την επιδημία του κορονοϊού. Την περασμένη εβδομάδα, είχε αναφερθεί σε 25 κρούσματα μόλυνσης και 8 θανάτους στη χώρα των 6 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η δημοσιοποίηση των νέων στατιστικών έγινε την ημέρα που ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (ΠΑΟΫ) επέκρινε τη νικαραγουανή κυβέρνηση διότι δεν εκπληρώνει την υποχρέωσή της να καταγράφει και να ανακοινώνει τους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Τα επίσημα δεδομένα παραμένουν πολύ μακριά από αυτά που συγκεντρώνουν ΜΚΟ, οι οποίες μιλούν για πάνω από χίλια κρούσματα μόλυνσης και καταγγέλλουν πως τα νοσοκομεία σε ορισμένες περιοχές έχουν κατακλυστεί από ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα που καταχωρίζονται απλά ως περιπτώσεις «άτυπης πνευμονίας».

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Observatorio Ciudadano («Παρατηρητήριο Πολιτών»), τη 16η Μαΐου οι θάνατοι ανέρχονταν σε 366 και τα κρούσματα μόλυνσης σε 1.569. Η υπουργός Υγείας δήλωσε χθες ότι 199 άνθρωποι έχουν αποθεραπευθεί. Ειδικοί και επαγγελματίες της υγείας έχουν εκφράσει φόβους για ευρεία και ταχύτατη εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού στη Νικαράγουα, όπου οι αρχές, από την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος τη 19η Μαρτίου, δεν έλαβαν μέτρα περιορισμού για να περιορίσουν τη διασπορά, όπως συνέβη σε σχεδόν όλες τις άλλες χώρες του κόσμου.

Η Νικαράγουα είναι η μοναδική χώρα της κεντρικής Αμερικής που δεν έλαβε μέτρα περιορισμού της κίνησης των πολιτών, δεν έκλεισε τα σύνορα, ούτε διέκοψε τη λειτουργία των σχολείων για να αποτρέψει την εξάπλωση της πανδημίας. Αντιθέτως, η κυβέρνηση του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα — που συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με βαθιά πολιτική κρίση μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης εναντίον της το 2018 — ενεθάρρυνε τις συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις υποστηρικτών της. Πάντως την 29η Απριλίου οι αρχές κάλεσαν εντέλει τους πολίτες να εφαρμόζουν προληπτικά μέτρα ατομικής υγιεινής και κοινωνικής απόστασης.

Κολομβία

Ο γενικός περιορισμός της ελευθερίας κίνησης που επιβάλλεται εδώ και δύο μήνες στην Κολομβία για να αποτραπεί η διασπορά του νέου κορονοϊού παρατείνεται ως την 31η Μαΐου και η κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης ως την 31η Αυγούστου, ανήγγειλε χθες Τρίτη ο πρόεδρος της χώρας Ιβάν Ντούκε. «Θα επεκτείνουμε ως την 31η Μαΐου την προληπτική υποχρεωτική απομόνωση ακριβώς όπως την εφαρμόζουμε ως σήμερα», είπε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια του καθημερινού διαγγέλματός του προς τους πολίτες για την πανδημία από το προεδρικό ανάκτορο Κάσα δε Ναρίνιο στην Μπογοτά.

Παράλληλα «η κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης (…) θα παραταθεί ως την 31η Αυγούστου», πρόσθεσε, καθώς το μέτρο αυτό επιτρέπει στην κυβέρνηση να διαθέτει περισσότερους πόρους στον τομέα της υγείας. Ο Ντούκε πάντως έκανε σαφές πως σκοπεύει να αρχίσει να χαλαρώνει προοδευτικά τα μέτρα περιορισμού μέσα στον Ιούνιο, κατά τόπους και ανάλογα με την πορεία της πανδημίας. Η Κολομβία, όπου η πρώτη περίπτωση μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό επιβεβαιώθηκε την 6η Μαρτίου, θρηνεί μέχρι σήμερα 613 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 16.935 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Η ισχύς των μέτρων περιορισμού, που επιβλήθηκαν την 25η Μαρτίου στο σύνολο της επικράτειας της λατινοαμερικάνικης χώρας των 48 εκατομμυρίων κατοίκων και από την 20ή Μαρτίου στην Μπογοτά και άλλες μεγάλες πόλεις, είχε ήδη παραταθεί τρεις φορές. Από την απαγόρευση κυκλοφορίας εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στους τομείς της υγείας, της παραγωγής και της εμπορίας τροφίμων, ορισμένων δημόσιων υπηρεσιών και των μέσων ενημέρωσης. Οι τομείς των ακινήτων, των αυτοκινήτων, της μεταποίησης, των επίπλων, έλαβαν άδεια να επαναλειτουργήσουν στα τέλη Απριλίου, με προϋπόθεση την εφαρμογή αυστηρών μέτρων προστασίας των εργαζομένων.

Εξάλλου πλέον οι ενήλικοι μπορούν να επιδίδονται σε ατομική άθληση εκτός σπιτιού το πρωί, ενώ τα παιδιά 6 ως 17 ετών μπορούν να βγαίνουν τρεις φορές την εβδομάδα από το σπίτι για μισή ώρα. Στον αντίποδα, ο αυστηρός περιορισμός των ηλικιωμένων, από 70 χρονών και πάνω, που είχε αρχικά επιβληθεί ως τα τέλη του Μαΐου, παρατάθηκε ως την 30ή Ιουνίου, όπως και για τα παιδιά κάτω των έξι ετών. Ο Ντούκε διευκρίνισε πως θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να τους επιτρέπονται έξοδοι τον επόμενο μήνα.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς στις πόλεις συνεχίζουν να υποχρεούνται να περιορίζουν στο 35% της χωρητικότητάς τους το επιβατικό κοινό, ενώ η εκπαίδευση, σχολική και πανεπιστημιακή, θα συνεχίσει να γίνεται αποκλειστικά μέσω Διαδικτύου μέχρι τα τέλη του Ιουλίου. Το κλείσιμο των συνόρων, η αναστολή των εμπορικών πτήσεων και της μεταφοράς επιβατών με λεωφορεία και άλλα επίγεια μέσα παραμένουν. Η Κολομβία κατέγραψε οικονομική ανάπτυξη 1,1% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, πιθανότατα για τελευταία φορά πριν εισέλθει σε ύφεση φέτος. Το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5,5% το 2020.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι