Θητείες δύο ταχυτήτων - 9 μήνες οι ακρίτες, 12 οι υπόλοιποι (UPD)

-

Να αυξηθεί αμέσως η διάρκεια της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες και να ισχύσει υποχρεωτική στράτευση στα 18 ζητεί σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία.

Ο υπουργός Άμυνας ενημέρωσε σήμερα σχετικά την διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής και συζητήθηκε η δομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Επικεντρώθηκαν στα εξοπλιστικά ζητήματα για την επόμενη 15ετία.

Υπάρχουν πολλές εισηγήσεις από στρατιωτικούς κύκλους πάντως, για την αύξηση της θητείας στους 12 μήνες και την υποχρεωτική στράτευση στα 18. Θεωρούν ότι σε ανάλογη κρίση σαν την πρόσφατη με το Ορούτς Ρέις η κατάσταση θα ήταν πολύ πιο θετική αν οι νέοι στρατεύονταν στα 18 και έμεναν στο στρατό ένα χρόνο, ενώ πολλοί θεωρούν ότι τα κενά είναι ιδιαίτερα σημαντικά έτσι όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, χωρίς να μπαίνουν σε λεπτομέρειες που θα εξέθεταν την αμυντική κατάσταση της χώρας.

Οι αρχηγοί σχεδόν όλων των κομμάτων πάντως είναι αρνητικοί και στο ένα και στο άλλο, αλλά μάλλον η κυβέρνηση καταλήγει σε μια μέση λύση.

Θα περιορίσει τα χρονικά όρια που θα μπορεί να παίρνει ο άνδρας αναβολή

Θα υπηρετούν οι νέοι 9 μήνες σε παραμεθόριες περιοχές και 12 μήνες σε άλλες.

Όσον αφορά το σενάριο της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18, όπως φαίνεται προκύπτουν δύο σημαντικά ζητήματα. Πρώτον, πώς θα υποδεχθεί ο στρατός 50.000 18άρηδες (καθαρά πρακτικό θέμα) και πώς θα αντιμετωπισθεί η ανυπαρξία επιστημόνων στο στρατό. Αφού δηλαδή θα υπηρετούν οι άνδρες αμέσως μετά το λύκειο, δεν θα στρατεύονται επιστήμονες, γιατροί, μηχανικοί κ.λπ. ειδικότητες απολύτως απαραίτητες.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.