Τι αποφάσισε το Υπουργικό για την αντιμετώπιση του προσφυγικού

-

Σε βαρύ κλίμα και υπό το βάρος της τραγωδίας στη Μόρια, συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου το το υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο αποφάσισε άμεσα μέτρα, καθώς και την αυστηροποίηση του πλαισίου αίτησης και χορήγησης ασύλου.

Στην συνεδρίαση, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έθεσε ως στόχο την αποσυμφόρηση της Μόριας μέσα στους επόμενους δυο μήνες, τονίζοντας πως θα «τρέξουν» άμεσα δυο προγράμματα που θα αφορούν στις ευάλωτες ομάδες.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι θα «τρέξει» και πρόγραμμα μετεγκατάστασης για 40.000 ανθρώπους, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από την Κομισιόν, καθώς και άλλο ένα που προβλέπει τη μετεγκατάσταση 16.000 ανθρώπων σε ξενοδοχεία σε όλη την Επικράτεια. Στο υπουργικό συζητήθηκαν τέλος οι αλλαγές στο νόμο για το άσυλο και το σχέδιο για μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στις 13 Περιφέρειες της χώρας, ενώ τέθηκε στόχος για 10.000 επιστροφές έως το 2020.

Οι αποφάσεις του Υπουργικού

1) Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων μας, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα. Ήδη την τελευταία εβδομάδα έχουν ενισχυθεί οι περιπολίες και γίνονται καθημερινά επιπλέον 23 περιπολίες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

2) Κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο, ή η αίτησή τους απορρίπτεται.

3) Αύξηση των επιστροφών, από 1.806 στα 4,5 χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε 10.000 μέχρι το τέλος του 2020.

4) Κατάρτιση λίστας «ασφαλούς χώρας», ώστε να επιστρέφονται αμέσως σε αυτή όσοι εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα.

5) Συνέχιση της αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με μεταφορά στην ενδοχώρα.

6) Διεθνοποίηση του προβλήματος, πέραν της ανάδειξης του θέματος από τον Πρωθυπουργό στην 74η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με τέσσερις ενέργειες:

  • (α) Πρωτοβουλία για τη μεταναστευτική οδό της Ανατολικής Μεσογείου, με σχετικό έγγραφο το οποίο θα παρουσιαστεί από κοινού από Βουλγαρία, Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 7-8 Οκτωβρίου 2019.
  • (β) Επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γ. Κουμουτσάκου στην Τουρκία στις 2-3 Οκτωβρίου 2019 για συνομιλίες για το θέμα με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Σοϊλού.
  • (γ) Επίσκεψη των Υπουργών Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας σε Τουρκία και Ελλάδα εντός της εβδομάδας.
  • (δ) Ελληνική πρωτοβουλία για συμπερίληψη του θέματος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης – 18ης Οκτωβρίου 2019.
Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.