Τι είπε ο Πρωθυπουργός στη δευτερολογία του (upd)

Τι είπε ο Πρωθυπουργός στη δευτερολογία του (upd)

«Οι δύο συμφωνίες που έχουμε ενώπιόν μας επιλύουν εκκρεμότητες δεκαετιών. Εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, αναγνωρίζοντας εθνική ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα με κυριαρχικά δικαιώματα στη θάλασσα σε όλα τα νησιά μας. Και διεμβολίζουν, τέλος, άλλες παράνομες ενέργειες στην περιοχή» επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του στην Βουλή, κατά την συζήτηση κύρωσης των συμφωνιών με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδας προς δυσμάς από τα έξι στα δώδεκα ναυτικά μίλια, σημειώνοντας ότι άμεσα κατατίθεται το σχετικό νομοσχέδιο και πως «η κίνηση αυτή αποτελεί άσκηση ενός ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού μας δικαιώματος σύμφωνα με το άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας».

«Η Ελλάδα θα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη προς δυσμάς από τα έξι στα δώδεκα μίλια. Η Ελλάδα μεγαλώνει. Το έχουν πει κι άλλοι. Εμείς όμως είμαστε αυτοί που το κάνουμε πράξη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί.

Η Ελλάδα εγγυάται τα συμφέροντα της Ευρώπης στη Μεσόγειο

Το απόγευμα στη δευτερολογία του είπε  ότι οι δύο αυτές Συνθήκες σηματοδοτούν την επιστροφή της Ελλάδας «στο ρόλο που δικαιούται: του εγγυητή των ανατολικών συνόρων και των συμφερόντων της Ευρώπης στη Μεσόγειο. Του πρεσβευτή του Διεθνούς Δικαίου. Και του βραχίονα συνεργασίας σε αυτή την ταραγμένη πλευρά του χάρτη».

«Σήμερα η πατρίδα μας ακολουθεί ενεργή διπλωματία. Μία πολιτική την οποία ξεδιπλώνει σε κάθε μέτωπο που την αφορά. Πολύ περισσότερο, καθώς σήμερα υπάρχουν δυνάμεις που καραδοκούν για να δημιουργήσουν τετελεσμένα, εκλαμβάνοντας τη νομιμότητα ως αμηχανία. Κάνουν μεγάλο λάθος», είπε.

Για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ

Αναφερόμενος σε σημεία της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός είπε:

«Εγείρεται λοιπόν το εύλογο ερώτημα: εάν συμφωνείτε ως προς όλα τα επιμέρους, πώς δικαιολογείτε το “παρών” ως προς την επίσημη θέση του κόμματος σε αυτή την κρίσιμη ψηφοφορία; Μας κατηγορείτε ότι μιλάμε με δύο γλώσσες. Εσείς  είστε που μιλάτε με δύο γλώσσες, διότι αυτή τη στιγμή υποκύπτετε στα δικά σας εσωτερικά διλήμματα και στις δικές σας εσωτερικές αντιφάσεις. Είστε αντιπολίτευση περιορισμένης εθνικής ευθύνης».

Τα 12 μίλια

Τόνισε επίσης ότι η μισή κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί εθνικά ωφέλιμη τη συμφωνία με την Αίγυπτο, συνυπολογίζοντας πως στέλνει μήνυμα προς όλους τους αποδέκτες στην περιοχή, ενώ ακούγονται και φωνές όπως αυτή του τέως υπουργού Εξωτερικών που αμφισβητεί τη συμφωνία την οποία ο ίδιος διαπραγματευόταν.

«Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το πλαίσιο της συμφωνίας ήταν πάντοτε το ίδιο και δεν άλλαξε ποτέ», είπε ο Πρωθυπουργός. Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «θα ήταν καλύτερο η συμφωνία αυτή να είχε υπογραφεί από την προηγούμενη κυβέρνηση γιατί τότε θα είχε προηγηθεί του Τουρκολυβικού μνημονίου και δεν θα το ακολουθούσε».

Αναφορικά με την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια, ο πρωθυπουργός τόνισε πως καλό είναι να θυμόμαστε την ιστορία και το τι ακριβώς έχει γίνει στο παρελθόν.«Η αλήθεια παραμένει κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης: είχατε τη δυνατότητα να το κάνετε. Δεν το κάνατε και φαντάζομαι ότι ούτε εδώ προφτάσατε τεσσερισήμισι χρόνια να το κάνετε κι ερχόμαστε εμείς και το κάνουμε», τόνισε και εξέφρασε την ελπίδα να υπερψηφιστεί ο σχετικός νόμος όταν έρθει στη Βουλή.

Το “παρών” είναι “απών”

Κάλεσε μάλιστα και πάλι την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει το βήμα υπέρβασης ώστε να υπάρχει εσωτερική συνέχεια σε όσα λέει αλλά και προκειμένου τουλάχιστον τα τρία μεγάλα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας, αφήνοντας στην άκρη τις όποιες επιμέρους διαφορές.

Το «παρών» είναι «απών» επανέλαβε ο πρόεδρος της κυβέρνησης, αντιδιαστέλλοντας τη στάση που τηρεί το ΚΙΝΑΛ προς του ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι έχει κι εκείνο τις επιφυλάξεις του.

Αναφερόμενος στην κριτική του κ. Τσίπρα και τη φράση του «οπερέτα» σε ότι αφορά τον επιχειρησιακή απάντηση στην Τουρκία και το Oruc Reis, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ προσβάλλει τις ένοπλες δυνάμεις.

 

Συνέχισε λέγοντας ότι «είμαστε διατεθειμένοι να ξανασυζητήσουμε με την Τουρκία και να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών από κει που σταμάτησαν το 2016, άρα για το ένα και μοναδικό ζήτημα το οποίο μας απασχολεί και είναι ο καθορισμός θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο»

Απαντώντας και στην κριτική του κ. Βαρουφάκη και στην πρότασή του για πολυμερή αντί για διμερείς συμφωνίες, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο «καταρρίπτει το αφήγημα της γαλάζιας πατρίδας γιατί αναγνωρίζει ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στα νησιά».

Σε ότι αφορά την πολυμερή διαπραγμάτευση που πρότεινε ο κ. Βαρουφάκης ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι «σκοντάφτει στο γεγονός ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ως κρατική οντότητα την Κυπριακή οντότητα. Αυτό το ερώτημα απευθύνεται στον Ερντογάν. Αν πει το ναι θα έχει ενδιαφέρον η πρότασή σας».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι