Δίλημμα στους πολίτες από τον Μητσοτάκη – Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση  

Δίλημμα στους πολίτες από τον Μητσοτάκη – Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, slpress

Το δίλημμα “Αυτοπροστασία ή Καραντίνα” έθεσε ξεκάθαρα στους Έλληνες πολίτες και ιδιαίτερα στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου ο πρωθυπουργός με το νέο του διάγγελμα για την νέα έξαρση του κορωνοϊού και την αναγκαιότητα της τήρησης των μέτρων για τον περιορισμό του.

Ο Μητσοτάκης, ο οποίος δέχεται το τελευταίο διάστημα έντονη κριτική από την αντιπολίτευση για τους χειρισμούς του στο θέμα της πανδημίας, τόνισε για άλλη μία φορά στον «πόλεμο για την Υγεία, χρειαζόμαστε (η κυβέρνηση), όσο πουθενά αλλού, σύμμαχο τον συνειδητό πολίτη». Ξεκινώντας με την παραδοχή ότι «ο ιός είναι εδώ», ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι, όσο δεν υπάρχει εμβόλιο και θεραπεία, πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του, αλλάζοντας σημαντικά την καθημερινότητά μας. Με στόχευση ειδικά στους νέους, πρόσθεσε επίσης, ότι αυτό πρέπει να το κάνουμε για «να προστατεύσουμε όχι μόνο τους εαυτούς μας, αλλά κυρίως όσους αγαπούμε και τους ευάλωτους συμπολίτες μας».

Ο Μητσοτάκης τόνισε ότι το δεύτερο κύμα απλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο για να προσθέσει ότι τώρα είμαστε περισσότερο έτοιμοι από τον Μάρτιο και κυρίως γνωρίζουμε «ποια μέτρα αποδίδουν περισσότερο». Παραλλήλως σημείωσε ότι παρά την τελευταία αύξηση κρουσμάτων, η Ελλάδα εξακολουθεί να τα πηγαίνει πολύ καλύτερα από τις περισσότερες, αλλά και από πλουσιότερες, χώρες του κόσμου. Ανέφερε δε ως παράδειγμα ότι από την αρχή της πανδημίας θρηνούμε 365 ζωές, όταν χώρες με ίδιο πληθυσμό, όπως η Πορτογαλία και το Βέλγιο, έχουν 2.000  και 10.000 θανάτους αντίστοιχα.

Απάντηση Μητσοτάκη για το ΕΣΥ 

Σε ότι αφορά την κριτική της αντιπολίτευσης για εγκατάλειψη του ΕΣΥ, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση αξιοποίησε το καλοκαίρι για να το θωρακίσει. Υποστήριξε μάλιστα ότι το ΕΣΥ, από 557 κλίνες ΜΕΘ που είχε πέρυσι, διαθέτει πλέον περίπου 1.000 τώρα και αποθέματα υγειονομικών υλικών με ορίζοντα μηνών. Στο σημείο αυτό πρόσθεσε ότι σε λίγο θα λειτουργήσει η νέα πτέρυγα Εντατικής στο “Σωτηρία” με 50 κρεβάτια και ότι έχει δρομολογηθεί η δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος, που «θα προσθέσει στο Σύστημα άλλες 174 κλίνες». Είπε επίσης ότι έχουν προσληφθεί 6.200 νέοι νοσηλευτές και γιατροί, από τους οποίους πολλοί θα μείνουν μόνιμα στο ΕΣΥ, ότι έχουν πολλαπλασιαστεί τα ημερήσια τεστ και ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που διαθέτουν τα καινούργια rapid test αντιγόνων.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες σε μια νέα εγρήγορση, προκειμένου με «μικρές ατομικές παραχωρήσεις να αποτρέψουν την μία και μεγάλη υποχώρηση της Υγείας και της Οικονομίας μας». Είπε δηλαδή ξεκάθαρα ότι ο αυτοπεριορισμός είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί μια γενική καραντίνα, την οποία κανένας δεν επιθυμεί.

Αυτό ήταν το «δίδαγμα της Άνοιξης» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός για να τονίσει ότι ναι μεν το “lockdown” αποτρέπει τη διάδοση του ιού, έχει όμως «τραγικές επιπτώσεις στην οικονομία και φέρνει μεγάλες αδικίες στην κοινωνία». Τα καθολικά μέτρα ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρώτη φάση της πανδημίας, είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας παραλλήλως τις οικονομικές συνέπειές τους για την αντιμετώπιση των οποίων χρειάστηκε η κυβερνητική παρέμβαση «με ένα τολμηρό και διαρκώς εξελισσόμενο πρόγραμμα διάσωσης της οικονομίας».

Η εμπειρία και τα νέα μέτρα 

Αναφερόμενος στην εμπειρία που έχει αποκτηθεί πλέον, ο Μητσοτάκης είπε ότι σήμερα γνωρίζουμε ότι «τα σχολεία πρέπει να είναι τα τελευταία που θα κλείσουν σε μία νέα έξαρση της πανδημίας και όχι τα πρώτα», καθώς και ότι «οι χώροι εργασίας και ψυχαγωγίας πρέπει να αναπροσαρμόσουν τους κανόνες και τα ωράρια λειτουργία τους» αντί να κλείσουν.

Σήμερα γνωρίζουμε πρόσθεσε ότι «η μάσκα πρέπει να είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους» και ότι πρέπει «να αναπτυχθεί η τηλεργασία». Ο πρωθυπουργός επέμεινε ιδιαίτερα στη χρήση μάσκας, καθώς είναι σε εξέλιξη ένα κίνημα αμφισβήτησής της, τονίζοντας ότι «όπου είναι απαραίτητο η Πολιτεία θα επιβάλει την υποχρεωτικότητα του μέτρου».

Στην κριτική για τον συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ο Μητσοτάκης απάντησε με την εξαγγελία ότι από την μεθεπόμενη εβδομάδα μπαίνουν σε κυκλοφορία 100 νέα λεωφορεία στην Αττική, τα οποία θα συμπληρώσουν το έργο των 250 που, όπως είπε, τέθηκαν σε κίνηση από πέρυσι. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι έως το τέλος του χρόνου θα προστεθούν άλλα 400 λεωφορεία.

Ο πρωθυπουργός έκλεισε το διάγγελμά του με την επισήμανση ότι «οι εβδομάδες που έρχονται θα κρίνουν τους επόμενους μήνες, ίσως και χρόνια», τονίζοντας ότι πρέπει να βρεθούμε και πάλι μπροστά από τον κορωνοϊό, αντί να τον ακολουθούμε. Και όπως είπε αυτό μπορεί να γίνει «με στοχευμένα μέτρα,  όπου χρειάζεται» και κυρίως με την συνεργασία των πολιτών.

Αντιδράσεις για το δίλημμα 

Σχολιάζοντας το διάγγελμα του πρωθυπουργού πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σημείωσαν ότι «τον Μάρτιο ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι μπαίνουμε σε πόλεμο για να αυτοθαυμάζεται ως στρατηλάτης», ενώ «έξι μήνες μετά, αφού έχει αφήσει τη χώρα, το ΕΣΥ και τους πολίτες ανοχύρωτους μπροστά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, βγήκε με θράσος να τους πει πως “εάν χάσουμε θα φταίτε εσείς”. Οι ίδιες πηγές σχολιάζουν ότι «ντροπή δεν υπάρχει για να τη ζητήσουμε, τουλάχιστον ας προσπαθήσει για λίγη σοβαρότητα». Ο ίδιος ο Τσίπρας απάντησε πάντως με επίσκεψη στον “Ευαγγελισμό”, προκειμένου να ενημερωθεί για τη κατάσταση που επικρατεί στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας.

Αυστηρό τόνο και αιχμές προσωπικά στον πρωθυπουργό είχε και η αντίδραση της Φώφης Γεννηματά, η οποία τόνισε ότι «η έκκληση για νέα εγρήγορση αφορά πρώτα και κυρία» τον Μητσοτάκη και τους υπουργούς του. Η ίδια πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι «ανεύθυνος αρχών» για να βάζει διλήμματα και να μεταφέρει άλλου τις ευθύνες και ότι οι πολίτες περιμένουν από αυτόν «όχι το βλέποντας και κάνοντας, αλλά μέτρα με σχέδιο και αποτελεσματικότητα».

Για πάγια τακτική του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης «να αναγορεύουν την αντιμετώπιση της πανδημίας αποκλειστικά και μόνο σε ζήτημα ατομικής ευθύνης» έκανε λόγο το ΚΚΕ. Τόνισε, ωστόσο, ότι σήμερα το πήγαν «ένα βήμα παραπέρα» με τον «εκβιασμό “αυτοπροστασία ή καραντίνα”» και ζήτησε άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα, ανάμεσά τους την επίταξη όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας.

Την ίδια ώρα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 342 επιπλέον κρούσματα covid-19, από τα οποία τα 312 είναι εγχώρια. Τα 213 μάλιστα από αυτά καταγράφονται στην Περιφέρεια Αττικής, η οποία εξακολουθεί να δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα. Παραλλήλως ανακοινώθηκαν εννέα θάνατοι, ανεβάζοντας στους 366 τον συνολικό αριθμό των νεκρών που σχετίζονται με την Covid-19. Νωρίτερα, για την πορεία του νέου κορωνοίού και την ετοιμότητα του συστήματος Υγείας ενημέρωσαν τους αρμόδιους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας  και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι