Τι θα γίνει όταν η Αθήνα περάσει από το "Επίπεδο 3" στο "Επίπεδο 4"

-

Σύμφωνα με όσα έχει αναρτήσει η κυβέρνηση στη νέα σελίδα με χάρτη και με τα μέτρα που ισχύουν ανά περιοχή, κατατάσσει κάθε περιφέρεια σε ένα από τα 4 επίπεδα κινδύνου –η Αττική είναι ακόμη στο 3. Αν όμως περάσει στο 4, τι θα γίνει; Το αναφέρει κι αυτό η σελίδα.

Αναφέρει συγκεκριμένα τα μέτρα που ισχύουν στο επίπεδο 1 (Ετοιμότητα), στο Επίπεδο 2 (Επιτήρηση), στο Επίπεδο 3 (Αυξημένη Επιτήρηση) και στο Επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου). Δεν αναφέρει όμως τα SMS και το περιορισμένο lockdown, που λογικά ασφαλώς και θα ισχύσει σε τοπική κλίμακα (σε ευρεία κλίμακα το lockdown το απαγόρευσε ήδη η ΕΕ).

Η πολιτεία, παρότι η Αττική έχει μεγάλο πρόβλημα, θεωρεί ότι απέχει ακόμα από το Επίπεδο 4 και όσα αυτό συνεπάγεται, γιατί θεωρεί ότι  η κατάσταση είναι μεν κακή, αλλά σταθερή –αυτό ή το πιστεύει στ' αλήθεια ή απλά κάνει την ανάγκη φιλότιμο, επειδή ούτε η οικονομία ούτε η ΕΕ επιτρέπει πλήρες lockdown.

Οι διαφορές με το Επίπεδο 3

Τα δημοσιευμένα μέτρα που προβλέπονται στο «κόκκινο» επίπεδο έχουν πολλά κοινά με όσα ισχύουν και για το "πορτοκαλί" επίπεδο ή επίπεδο 3. Οι βασικές διαφορές με το "Επίπεδο 3" είναι το "μάσκα παντού",  κλείνουν τα δικαστήρια, ίσως και τα σχολεία, σχεδόν παγώνει το δημόσιο όσον αφορά στην επαφή με το κοινό, σταματά το λιανεμπόριο . Τα σενάρια για SMS και για περιορισμούς εξόδου δεν αναφέρονται.

Τι προβλέπεται στο τέταρτο στάδιο

- Μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Μόνο ατομική άθληση.
- Αναστολή λειτουργίας γυμναστηρίων.
- Αναστολή λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων και μουσείων.
- Aναστολή λειτουργίας κινηματογραφικών αιθουσών.
- Αναστολή λειτουργίας μουσικών σκηνών.
- Μειωμένο προσωπικό και τηλεργασία σε δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις.
- Αναστολή λειτουργίας δικαστηρίων.
- Αναστολή λειτουργίας εμποροπανηγύρεων, Κυριακάτικων αγορών κλπ.
- Αναστολή λειτουργίας της εστίασης. Θα υπάρχει λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης αποκλειστικά με take away – delivery.
-Αναστολή λειτουργίας κέντρων διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια).
- Στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία κοκ)  είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας (προσωπικό και κοινό), 1 άτομο ανά 10 τ.μ (4 άτομα 20-100 τ.μ και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ επιπλέον), ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια, λειτουργία τους και Σαββατοκύριακο.
- Aναστολή λειτουργίας κομμωτηρίων, υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής κλπ.
- Αναστολή εξόδου σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων.
- Αναστολή λειτουργίας στο λιανεμπόριο.
- Στις λαϊκές αγορές θα παρίσταται 50% των πωλητών με 3 μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων, λειτουργία παράλληλων αγορών, υποχρεωτική χρήση μάσκας απ' όλους, περιορισμός στις μετακινήσεις των εμπόρων (από περιοχή που είναι κόκκινη)
- Στις μεταφορές υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, απαγόρευση μετακινήσεων εκτός Περιφερειακής Ενότητας στην οποία αφορούν τα μέτρα, μέχρι ένας επιβάτης σε ταξί, περιορισμός επιβαινόντων σε ΙΧ μέχρι τρία άτομα.
- Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων επιβάλλεται μάσκα στο προσωπικό και αναστολή επισκεπτηρίων.
- Στα νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα επιβάλλεται μάσκα στο προσωπικό και σε όλους τους εισερχόμενους, ένας συνοδός ανά ασθενή, περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων έως 60% (εξαιρουμένων των ογκολογικών και επειγόντων περιστατικών).
- Αναστολή λειτουργίας παιδότοπων.
- Τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια.
- Πρόβες για τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα μέσω τηλεδιάσκεψης, αναστολή τηλεοπτικών και κινηματογραφικών γυρισμάτων.
- Αναστολή συναθροίσεων.
- Αναστολή προσέλευσης κοινού, δυνατότητα διεξαγωγής παράστασης αποκλειστικά διαδικτυακά για τους συναυλιακούς χώρους, θεατρικές παραστάσεις, λοιπές παραστάσεις (μόνο καθήμενοι).
- Αναστολή συμμετοχής κοινού δυνατότητα διεξαγωγής συνεδρίου/έκθεσης μέσω διαδικτυακής μετάδοσης
- Στα σχολεία ενδεχόμενη λειτουργία εκ περιτροπής σε συνδυασμό με τηλεκπαίδευση ή μόνο τηλεκπαίδευση.
- Στους χώρους λατρείας έως 9 άτομα για όλες τις τελετές, λειτουργίες κλπ με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Σημειώνεται ότι ο διαδραστικός χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.