Την έκδοση του Μπατίστι ζήτησε ο Σαλβίνι από τον Μπολσονάρου

-
102
Σαλβίνι - Ο αρχιτέκτονας της Νέας Δεξιάς στην Ιταλία, Νεφέλη Λυγερού

Ο επικεφαλής της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, ήταν από τους πρώτους που συνεχάρησαν τον Ζαΐχ Μπολσονάρου για την νίκη του στις  προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε επίσης ότι αναμένει την έκδοση στη Ρώμη του Τσέζαρε Μπατίστι.

«Και στη Βραζιλία οι πολίτες έδιωξαν την αριστερά! Καλή δουλειά στον πρόεδρο Μπολσονάρου, η φιλία μεταξύ των λαών μας και των κυβερνήσεών μας θα γίνει ακόμη πιο ισχυρή», έγραψε ο Σαλβίνι στο Twitter. «Και έπειτα από χρόνια μάταιων προσφυγών, θα ζητήσω να εκδώσουν στην Ιταλία τον κόκκινο τρομοκράτη Μπατίστι», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ο Μπολσονάρου είχε δεσμευθεί να εκδώσει τον Μπατίστι, τον Ιταλό  συγγραφέα, πρώην μέλος μιας παράνομης ακροαριστερής οργάνωσης. Ο Μπατίστι καταδικάστηκε ερήμην σε ισόβια το 1993 για τέσσερις ανθρωποκτονίες και για συνέργεια σε άλλες ανθρωποκτονίες, οι οποίες έγιναν στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Σήμερα, σε ηλικία 63 ετών, εξακολουθεί να δηλώνει αθώος και ζει αυτοεξόριστος στη Βραζιλία από το 2004, αφού πέρασε 15 χρόνια στη Γαλλία, όπου έχαιρε της στήριξης πολιτικών και καλλιτεχνών. Τα τελευταία χρόνια πάντως η Ιταλία έχει ζητήσει επανειλημμένα την έκδοσή του.

Ο Μπατίστι είχε δηλώσει στα μέσα Οκτωβρίου ότι, ακόμη κι αν εκλεγεί, ο Μπολσονάρου δεν μπορεί να αποφασίσει μόνος του για την έκδοσή του: «Αυτές τις αποφάσεις δεν τις παίρνει η εκτελεστική εξουσία, αλλά η δικαστική», είχε τονίσει, εξηγώντας ότι το Ανώτατο Δικαστήριο δεν έχει ακόμη αποφασίσει για το καθεστώς που θα του δώσει.