Το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» πλέει στην κυπριακή ΑΟΖ

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» πλέει στην κυπριακή ΑΟΖ

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ», το οποίο ακολουθούν έξι συνοδευτικά πλοία, βρίσκεται πλέον δυτικά του οικοπέδου 8 της κυπριακής ΑΟΖ, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία.

Οπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και αναφέρει και το Sigmalive, η παρατεταμένη παρουσία του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ» στην κυπριακή ΑΟΖ εκλαμβάνεται ουσιαστικά ως απάντηση προς τις τουρκικές παράνομες ενέργειες με το σεισμογραφικό «Γιαβούζ».

Οπως τονίζεται πάντως, το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» εκτιμάται ότι θα επιστρέψει στα τέλη του μηνός στην Κύπρο, όπου αναμένεται να ελλιμενιστεί στη Λεμεσό.
Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει ότι το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ», το οποίο ακολουθούν έξι συνοδευτικά πλοία, πέρασε από το οικόπεδο 8, συνέχισε την πορεία του και πλέον βρίσκεται δυτικά του τεμαχίου 8, στα ανοιχτά της Κύπρου.

Τις τελευταίες μέρες, διάφοροι λογαριασμοί στο Τwitter δημοσιεύουν και δορυφορικές φωτογραφίες από τις κινήσεις του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ» στην Ανατολική Μεσόγειο και τη θέση του τουρκικού γεωτρύπανου «Γιαβούζ».

Η επόμενη γεώτρηση στον στόχο «Κρόνος» του οικοπέδου 6 της ΑΟΖ την οποία θα διενεργήσει η κοινοπραξία ΕΝΙ-Τotal τοποθετείται χρονικά περί τα τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι αρμόδια ομάδα εργασίας Relex της ΕΕ ενέκρινε χθες καταρχήν την τοποθέτηση στον κατάλογο κυρώσεων «δύο υψηλόβαθμων επιχειρησιακών στελεχών», τα οποία έχουν διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Θέματα ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο και οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ενεργειακούς πόρους, Φράνσις Φάνον, συνοδευόμενος από ομάδα υψηλόβαθμων αξιωματούχων σε θέματα ακτοφυλακής και ασφάλειας.


Ως μήνυμα στην Άγκυρα για τις έκνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ ερμηνεύεται η επίσκεψη, στόχος της οποίας είναι η εμβάθυνση της συνεργασίας σε επίπεδο 3+1, το μοντέλο που προωθείται από Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι