Το βελγικό δράμα: Μέχρι και φορείς γιατροί υποχρεούνται να δουλεύουν

α rapid και self test που πήραν πιστοποίηση

Οι γιατροί που έχουν προσβληθεί από κορονοϊό, αλλά δεν έχουν συμπτώματα, εργάζονται κανονικά, καθώς αποτελούν το 25% του δυναμικού στο Βέλγιο. Η διεύθυνση δέκα νοσοκομείων στη Λιέγη καλεί το ιατρικό προσωπικό να συνεχίσει να εργάζεται κανονικά (ακόμα και τους φορείς) για να αντιμετωπισθούν τα αυξανόμενα κρούσματα της νόσου.

«Η διεύθυνση των νοσοκομείων ζητά από το ιατρικό προσωπικό στη Λιέγη να εργαστεί εάν είναι ασυμπτωματικό», δηλώνει γιατρός σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στη Λιέγη, τονίζοντας ότι είναι η μόνη επιλογή για να μην καταρρεύσει πλήρως το σύστημα υγείας της χώρας, αφου οι φορείς στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό ειναι πάρα πολλοί.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Βέλγος υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι η χώρα του αντιμετωπίζει ένα «τσουνάμι» νέων κρουσμάτων της νόσου Covid- 19. Χθες αναφέρθηκαν 15.000 νέα κρουσματα και 73 θάνατοι. Σε τουλάχιστον δέκα νοσοκομεία στην πληγείσα βελγική πόλη, οι διευθυντές νοσοκομείων ζητούν από τους γιατρούς που έχουν μολυνθεί αλλά είναι ασυμπτωματικοί να συνεχίσουν να ασκούν κανονικά τα καθήκοντά τους.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Independent», περίπου το ένα τέταρτο των γιατρών και νοσοκόμων στη Λιέγη έχουν μολυνθεί από τον ιό. «Η κατάσταση είναι απελπιστική», δήλωσε ο καθηγητής, Φιλίπ Ντεβός, γιατρός στη ΜΕΘ στο νοσοκομείο CHC Montlégia στη Λιέγη, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Washington Post». «H Λιέγη είναι η πλέον πληγείσα περιοχή στον κόσμο. Για το λόγο αυτό, αν και υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού από τους φορείς γιατρούς, είναι η μόνη επιλογή που έχουμε για να αποτρέψουμε την κατάρρευση του νοσοκομειακού συστήματος εντός των επόμενων ημερών».

Εκτός ελέγχου

«Δεν ελέγχουμε πλέον καθόλου την κατάσταση», δήλωσε λίγες ώρες νωρίτερα ο Βέλγος υπουργός Υγείας Φρανκ Βαντερμπρούκε. Από την πλευρά του, ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Ντε Κρόο, υπογράμμισε ότι, η κατάσταση στη χώρα είναι πιο σοβαρή από εκείνη του Μαρτίου, όταν είχε επιβληθεί στη χώρα γενικό lockdown. «Έχουμε τρεις φορές περισσότερους ασθενείς σε ΜΕΘ. Έτσι, η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι σοβαρή. Θα συνεχίσει να επιδεινώνεται», πρόσθεσε ο ντε Κρο στο δίκτυο «RTL».

Περίπου ένας στους πέντε που κάνει το τεστ είναι θετικός στον ιό με τους ηλικιωμένους να πλήττονται περισσότερο. Οι νεκροί από επιπλοκές της νόσου Covid- 19 έχουν φτάσει τις 10.810 σε μια χώρα με πληθυσμό περίπου 11,5 εκατομμύρια ανθρώπους. Η κυβέρνηση του Βελγίου θα πρέπει να αποφασίσει μέχρι αυτό το Σαββατοκύριακο αν θα επιβληθεί ένα δεύτερο lockdown, καθώς η χώρα προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού και οι κλίνες στα νοσοκομεία λιγοστεύουν.

Ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ του Βελγίου διπλασιάζεται κάθε οκτώ ημέρες. Χθες ανήλθε στους 809, με 5.260 ανθρώπους συνολικά να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία από επιπλοκές του νέου κορωνοϊού.Οι 2.000 κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας που διαθέτει το Βέλγιο ενδέχεται να γεμίσουν μέσα σε δύο εβδομάδες αν συνεχιστεί η τρέχουσα αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι