Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από την επίθεση σε συναγωγή στις ΗΠΑ

-
251

Ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις ο αριθμός των νεκρών από την ένοπλη επίθεση σε συναγωγή στο Πίτσμπουργκ της Πενσιλβανίας, καθώς σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό έχουν καταλήξει έντεκα άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας αστυνομικός.

Η επίθεση σημειώθηκε λίγο μετά την έναρξη της λειτουργίας του Σαββάτου και χαρακτηρίζεται ως μία από τις πιο φρικτές που έχουν σημειωθεί στην περιοχή.

Όλα άρχισαν, όταν ένας ένοπλος άνδρας μπήκε στην συναγωγή και άρχισε να πυροβολεί τους συγκεντρωμένους πιστούς. Η αστυνομία δέχθηκε αρκετές κλήσεις από άτομα που είχαν εγκλωβιστεί στο κτίριο, ενώ, όταν έφτασαν στο σημείο οι πρώτοι αστυνομικοί ο δράστης έβαλε και εναντίον τους. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για τέσσερις νεκρούς, στην συνέχεια για οκτώ, αλλά δυστυχώς ο αριθμός αυξάνεται.

Ο ύποπτος φέρετε να είπε στους αξιωματικούς ότι «όλοι αυτοί οι Εβραίοι πρέπει να πεθάνουν» και ότι «δεν θέλει να αφήσει κανέναν από αυτούς ζωντανό» προτού παραδοθεί. Τοπικά Μέσα σε νεώτερες μεταδόσεις τους αναφέρουν ότι ο δράστης, ένας λευκός άνδρας, είναι υπό κράτηση.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, ο άνδρας που σκόρπισε τον θάνατο στην συναγωγή είναι 46 ετών και ονομάζεται Ρομπ Μπάουερς. Αν και τα κίνητρά του δεν έχουν αποσαφηνιστεί επισήμως, προς το παρόν, τα ίδια ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο δράστης είχε αναρτήσει μηνύματα αντισημιτικού περιεχομένου σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ο υπεύθυνος για την δημόσια ασφάλεια του Πίτσμπουργκ ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι η επίθεση στη συναγωγή αποτελεί «μία από τις χειρότερες σκηνές εγκλήματος που έχει δει ποτέ του» και έκανε λόγο για πολλούς νεκρούς.

Τραμπ: Δεν έχει σχέση με την οπλοκατοχή

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με μήνυμά του στο Twitter επισήμανε ότι παρακολουθεί τα γεγονότα και κάλεσε τους πολίτες της περιοχής να παραμείνουν σε ασφαλή μέρη.

Λίγη ώρα αργότερα, με νεώτερες δηλώσεις του καταδίκασε το «μίσος» στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι κάτι πρέπει να γίνει με αυτό. Μιλώντας με δημοσιογράφους, πριν αναχωρήσει για μια συνάντηση με αγρότες, ο Αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε ότι ο απολογισμός θα είναι «πιο μοιραίος» σε σύγκριση με τις πρώτες αναφορές.

Τόνισε επίσης ότι πρέπει να γίνει αυστηρότερη η νομοθεσία για την θανατική ποινή, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να "επιβάλλεται, όταν άνθρωποι κάνουν τέτοιου είδους πράξεις". Εκτίμησε ωστόσο, ότι οι πυροβολισμοί στο Πίτσμπουργκ δεν έχουν να κάνουν, παρά σε ελάχιστο βαθμό, με την νομοθεσία για την οπλοκατοχή. Υπογράμμισε τέλος ότι αποτελεί επιλογή για όλες τις εκκλησίες και τις συναγωγές να έχουν ένοπλους φρουρούς και τόνισε ότι αυτού του είδους τα περιστατικά, που σημειώνονται εδώ και πολλά χρόνια, είναι ντροπή.

Συντετριμμένος ο Νετανιάχου 

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι είναι «συντετριμμένος και σοκαρισμένος» από την ένοπλη επίθεση στην συναγωγή στο Πίτσμπουργκ.

«Ο λαός του Ισραήλ θρηνεί με τις οικογένειες των νεκρών. Στεκόμαστε στο πλευρό της εβραϊκής κοινότητας του Πίτσμπουργκ, στεκόμαστε στο πλευρό του αμερικανικού λαού ενώπιον αυτής της φρικτής αντισημιτικής κτηνωδίας και όλοι μας προσευχόμαστε για την ταχεία ανάρρωση των τραυματιών» επισήμανε ο Νετανιάχου σε ανακοίνωση.