Τουρκία: Ξανά στη φυλακή ο υπάλληλος του αμερικανικού προξενείου

-

Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε σήμερα να συνεχιστεί η κράτηση ενός υπαλλήλου του προξενείου των ΗΠΑ ενόσω η δίκη του με κατηγορίες για κατασκοπεία συνεχίζεται, σε μια υπόθεση που έχει πλήξει τις σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στην Άγκυρα.

Ο Μετίν Τοπούζ, Τούρκος πολίτης, που εργαζόταν ως σύνδεσμος ανάμεσα στις αμερικανικές αρχές και τη μονάδα κατά της διακίνησης ναρκωτικών της τουρκικής αστυνομίας στο προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, κρατείται εδώ και 21 μήνες. Η επόμενη ακροαματική διαδικασία ορίστηκε για τις 18 Σεπτεμβρίου.

Οι δίκες πολιτών των ΗΠΑ και εργαζόμενων σε τοπικά προξενεία στην Τουρκία προκαλούν διαφωνίες μετά των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ, οι σχέσεις των οποίων έχουν επιδεινωθεί επίσης λόγω της αγοράς από την Άγκυρα ρωσικών αμυντικών πυραύλων και διαφορών πολιτικής σχετικά με τη Συρία. Οι πρόεδροι Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να συναντηθούν στη σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20) στην Οσάκα αύριο, Σάββατο, προκειμένου να συζητήσουν την αγορά από την Τουρκία αμυντικών πυραύλων S-400, οι οποίοι αναμένεται να παραδοθούν τον Ιούλιο.

Ο Τοπούζ κατηγορείται για κατασκοπεία και διασυνδέσεις με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες και κατηγορείται από την Τουρκία ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει πως ο Τοπούζ είναι αθώος. Κατηγορείται ότι είχε τακτικές επαφές με αξιωματούχους που ηγήθηκαν μιας έρευνας για διαφθορά το 2013 στην Τουρκία, την οποία η κυβέρνηση χαρακτήρισε «απόπειρα δικαστικού πραξικοπήματος» από το δίκτυο του Γκιουλέν. Ο Τοπούζ αρνείται τις κατηγορίες, λέγοντας ότι δεν αποφάσιζε εκείνος με ποιον θα ερχόταν σε επαφή μέσω της δουλειάς του.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.