Τουρκική στρατιωτική οχηματοπομπή στην Ιντλίμπ

-
103
Παράλληλη τουρκική επίθεση σε δύο μέτωπα, Νεφέλη Λυγερού
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Tουρκική στρατιωτική οχηματοπομπή εισήλθε σήμερα στη ζώνη των ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία, ανέφερε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου, λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από την καταληκτική ημερομηνία για τη δημιουργία μιας «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης» στο τελευταίο μεγάλο προπύργιο των ανταρτών της Συρίας.

Τουλάχιστον 40 οχήματα, περιλαμβανομένων οχημάτων μεταφοράς στρατευμάτων και φορτηγών, μετακινήθηκαν βραδέως μέσα στη νύκτα κατά μήκος του κύριου αυτοκινητοδρόμου που οδηγεί από τα τουρκικά σύνορα προς τη βόρεια Συρία.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η οχηματοπομπή κατευθυνόταν προς τα «παρατηρητήρια» που διατηρεί η Άγκυρα στις ζώνες των ανταρτών στην περιοχή, κυρίως στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ιντλίμπ.

Η Τουρκία δεν έχει κάνει σχετική δήλωση, ενώ στις 25 Σεπτεμβρίου είχε στείλει μια παρόμοια οχηματοπομπή στη βόρεια Συρία. Η άφιξη στη Συρία της νέας οχηματοπομπής πραγματοποιήθηκε ενώ πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία για την εφαρμογή της ρωσο-τουρκικής συμφωνίας για τη δημιουργία μιας «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης» στο τελευταίο μεγάλο προπύργιο των ανταρτών στη Συρία.

Η συμφωνία αυτή, η οποία συνήφθη στις 17 Σεπτεμβρίου στο Σότσι της Ρωσίας, προβλέπει τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας πλάτους 15 έως 20 χιλιομέτρων, σε σχήμα πετάλου, που θα επιτηρείται από τη Ρωσία και την Τουρκία, στην επαρχία Ιντλίμπ και σε τομείς των γειτονικών περιφερειών του Χαλεπίου, της Χάμα και της Λαττάκειας.

Οι ανταρτικές και οι τζιχαντιστικές οργανώσεις πρέπει να έχουν αποσύρει τα βαριά όπλα τους από τη ζώνη μέχρι τις 10 Οκτωβρίου, προβλέπει η συμφωνία. Οι τζιχαντιστές πρέπει εξάλλου να έχουν φύγει από την περιοχή πριν από τα μέσα Οκτωβρίου.

Η πλειονότητα των φιλοτουρκικών ανταρτικών οργανώσεων είχαν υποδεχθεί ευνοϊκά τη συμφωνία αυτή, όμως πρόσφατα ορισμένες παρατάξεις την απέρριψαν ή έφεραν αντιρρήσεις σε ορισμένα σημεία της, κυρίως όσον αφορά την τοποθεσία της «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης» και την παρουσία της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας.