Τουρκικό drone με καναδέζικα εξαρτήματα κατέρριψαν οι Αρμένιοι

-

Ένα στρατιωτικό, μη επανδρωμένο αεροσκάφος, τουρκικής κατασκευής, το οποίο καταρρίφθηκε πρόσφατα από τις αρμενικές δυνάμεις, στον πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν, ήταν εξοπλισμένο με καναδέζκα συστήματα στόχευσης, σύμφωνα με την εφημερίδα The Globe and Mail του Καναδά, απεσταλμένος φωτορεπόρτερ της οποίας φωτογράφισε τα συντρίμμια.

Στις αρχές Οκτωβρίου ο Καναδάς ανέστειλε τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία, ενώ διεξάγει έρευνα για την πιθανή παράδοση καναδέζικου στρατιωτικού υλικού από την Άγκυρα στο Αζερμπαϊτζάν.

Ειδικός, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα, είπε ότι οι φωτογραφίες δείχνουν ένα σύστημα απεικόνισης και στόχευσης τύπου MX-15D, το οποίο κατασκευάζεται από την καναδέζικη εταιρεία L3Harris Wescam. Η Οτάβα είχε δώσει άδεια σε αυτήν την εταιρεία του Οντάριο να εξάγει τα συγκεκριμένα συστήματα στην τουρκική κατασκευάστρια εταιρεία μη επανδρωμένων αεροσκαφών Baykar.

«Μολονότι γνωρίζαμε ότι επρόκειτο για αισθητήρα της Wescam, βλέποντας απλώς και μόνο τον στροφέα, η αναφορά CMX-15D στον σειριακό κωδικό, στην πλάκα της βάσης, καθιστά αναντίρρητο ότι πρόκειται για υλικό που κατασκευάστηκε στον Καναδά», είπε ο Γκάλαχερ. «Η ίδια πλάκα περιέχει επίσης την επιγραφή Baykar», δηλαδή την ονομασία της εταιρείας που κατασκευάζει το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar TB2, εξήγησε.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.