Τούρκοι: Μας ενοχλούν οι Αμερικανοί στη Σούδα, αλλά δεν τους φοβόμαστε

-

«Η ενισχυμένη αμερικανική παρουσία στη Σούδα αποσταθεροποιεί την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά δε συνιστά απειλή για την Τουρκία», κόμπασε σήμερα ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής, Μουσταφά Σεντόπ, σε δηλώσεις του προς το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, υποστηρίζοντας (προς τους Ρώσους....) ότι η χώρα του έχει σταθερή σχέση συμμαχίας με τις ΗΠΑ.

«Η απόφαση να έχει στη Σούδα τη βάση του αμερικανικό πολεμικό πλοίο αποτελεί μία ακόμη συμβολική χειρονομία. Οι πράξεις αυτές των ΗΠΑ δεν εξυπηρετούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά ούτε και τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Παρ’ όλα αυτά, δεν θεωρώ ότι η παρουσία των ΗΠΑ στην Αν. Μεσόγειο συνιστά απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας, δεδομένου ότι εδώ και σχεδόν 70 χρόνια υπάρχει μια ισχυρή συμμαχία μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ» επεσήμανε

Ο Τούρκος πολιτικός σχολίασε επίσης ότι η δραστηριότητα της Ουάσινγκτον στην περιοχή είναι αμφίσημη, με τις ΗΠΑ να καλούν πρώτα σε διάλογο και μετά να επιλέγουν να στηρίξουν την Κύπρο.

Ο κ. Σεντόπ δεν παρέλειψε να επιτεθεί και στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, σχετικά με την καταγγελία του περί αποστολής μαχητών στο πλευρό των Αζέρων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, και συγκεκριμένα στο Μπακού μέσω της τουρκικής πόλης Γκαζίαντέπ.

Ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης είπε ότι «υπάρχει μεγάλη απόσταση και αντίθεση μεταξύ τού τι επιθυμεί ο κ. Μακρόν και τι μπορεί να ελπίσει ότι θα επιτύχει στη διεθνή πολιτική. «Συχνά προσπαθεί να γεφυρώσει το κενό αυτό με αστήρικτους ισχυρισμούς και αυτοαναιρούμενες δικαιολογίες. Κι όταν αποτυγχάνει και σε αυτό, συνηθίζει να τα βάζει με  άλλους», είπε.

Έφτασε μάλιστα να κατηγορήσει το Παρίσι ότι συμμετείχε στη μεταφορά «τρομοκρατών» του ΡΚΚ για την εκπαίδευση Αρμενίων πολεμιστών.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.