Τραμπ: Στο τραπέζι όλες οι επιλογές για την Βενεζουέλα

-
Οι ΗΠΑ διαψεύδουν τον Μαδούρο –

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας. Σε ερώτηση που του τέθηκε μάλιστα από δημοσιογράφους,  αν εξετάζει την αποστολή αμερικανικού στρατού στην Βενεζουέλα, ο Τραμπ απάντησε: «Δεν εξετάζουμε τίποτε, αλλά όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

«Σήμερα, αναγνωρίζω επισήμως τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουίντο ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας», υπογράμμισε στην ανακοίνωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος, λίγη ώρα αφότου  ο Γκουαϊδό είχε αυτοανακηρυχθεί «πρόεδρος».

Παραλλήλως ο Τραμπ γνωστοποίησε ότι θα χρησιμοποιήσει «όλο το βάρος της οικονομικής και διπλωματικής δύναμης των ΗΠΑ για να ασκήσει πιέσεις για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Βενεζουέλα». Ενθάρρυνε μάλιστα και άλλες χώρες της Δύσης να πράξουν το ίδιο.

Λίγη ώρα αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κάλεσε τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να παραιτηθεί  και παρότρυνε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας «να στηρίξουν τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της δημοκρατίας».  Ο Πομπέο ανακοίνωσε επίσης ότι η Ουάσιγκτον θα στηρίξει τον Γκουαϊδό να  συγκροτήσει μια μεταβατική κυβέρνηση και να προετοιμάσει τη χώρα για εκλογές, χαρακτηρίζοντας «καταστροφική δικτατορία» την διακυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικοί παράγοντες επιδόθηκαν σε νέες απειλές, διαμηνύοντας ότι «αν ο Μαδούρο και οι φίλοι του επιλέξουν να απαντήσουν με βία, όλα τα ενδεχόμενα βρίσκονται στο τραπέζι για τις ΗΠΑ αναφορικά με τις ενέργειες που θα αναλάβουν».

Με τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Μαδούρο κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι αποπειράται να προβεί σε πραξικόπημα με την στήριξη των ΗΠΑ. Παραλλήλως ανακοίνωσε την απόφασή του να διακόψει τις διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις με την «ιμπεριαλιστική κυβέρνηση των ΗΠΑ».

Πριν την αυτοανακήρυξη του Γκουίντο ως προσωρινού προέδρου της Βενεζουέλας είχαν προγραμματιστεί μαζικές διαδηλώσεις υπέρ και κατά της κυβέρνησης του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ενώ την προηγούμενη νύχτα, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ταραχών. Την ίδια ώρα, δεκάδες διαδηλωτές πυρπόλησαν ένα άγαλμα του εκλιπόντος Σοσιαλιστή προέδρου Ούγκο Τσάβες, στην πόλη Σαν Φελίξ,  στο κρατίδιο Μπολίβαρ.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.