Τσιόδρας : Ελπίζουμε στο εμβόλιο – Διασωλήνωση και σε νέους – Καραντίνα από Αλβανία

α rapid και self test που πήραν πιστοποίηση

Στην επανεμφάνισή του ο καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας μετέφερε την ανησυχία των ειδικών της επιτροπής  που ομόφωνα τοποθετήθηκαν για τη χρήση της μάσκας και την ωφέλεια από αυτήν. Επίσης επέμεινε στην τήρηση των αποστάσεων και στην αποφυγή συγχρωτισμού.

Αναφέρθηκε επίσης στους νέους, που πιστεύουν ότι είναι άτρωτοι και ανέφερε χαρακτηριστικά νέους νοσηλευόμενους.

“Μίλησα με συναδέλφους μου με τρεις νεαρούς ασθενείς, 20 και 30 ετών, και ο ένας από τους τρεις επρόκειτο να διασωληνωθεί”, είπε.

Ανέφερε επίσης τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της ίωσης, δηλαδή το τι αφήνει ο ιός ως “κουσούρι” σε όσους αναρρώνουν. Έφερε ως παράδειγμα τον καρδιολογικό έλεγχο 100 νέων και υγειών αθλητικών ατόμων που ανέρρωσαν ύστερα από ήπια νόσηση. Διαπιστώθηκε ότι δύο μήνες μετά η μαγνητική τομογραφία και ο αιματολογικός έλεγχος έδειχνε στον οργανισμό τους ένζυμα που παρατηρούνται κυρίως στο έμφραγμα. Επίσης διαπιστώθηκε δομική αλλοίωση.

“Δεν ξέρουμε αν θα επιμείνουν αυτές οι επιπτώσεις ή θα γίνουν απολύτως καλά οι ιαθέντες”, είπε ο κ. Τσιόδρας. «Όμως ας ξέρουν οι νέοι ότι δεν είναι απρόσβλητοι και δεν ξέρουμε ακόμη τι θα αφήσει το νόσημα ακόμα κι όταν ιαθεί στον οργανισμό νέων ή μεγαλυτέρων».

Επέμεινε στην αύξηση των ενεργών εστιών και στην τήρηση των μέτρων καθώς διαπιστώθηκε ότι το 24% των κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικοί.

Χαρδαλιάς για Αλβανία

Από σήμερα όπως ανακοίνωσε από την Κακαβιά θα περνούν οι ταξιδιώτες μόνον από τις 7 το πρωί και μέχρι τις 11 μ.μ. και όχι τη νύχτα. Επίσης όσοι έρχονται θα παραμένουν σε αυτοαπομόνωση για επτά μέρες και θα ελέγχονται για το κατά πόσο την τηρούν. Άγνωστο γιατί, είπε ότι αυτό το μέτρο (της επταήμερης καραντίνας) θα ισχύσει μετά το Δεκαπενταύγουστο.

Επίσης είπε ότι θα υπάρξουν περιορισμοί στο ωράριο λειτουργίας καταστημάτων κατά τόπους.

Τόνισε  ότι το Δεκαπενταύγουστο θα κρίνει ουσιαστικά την πορεία από εδώ και πέρα -δηλαδή την λήψη επιπλέον μέτρων.

Θεραπείες

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε εγκυκλοπαιδικά στις υπάρχουσες προτάσεις θεραπειών, όμως δεν έδειξε να ενθουσιάζεται με καμία από αυτές και είπε ότι “η βασική μας ελπίδα είναι να βρεθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο”

Μάσκα

Σε σχετικές ερωτήσεις ο καθηγητής κ. Τσιόδρας τοποθετήθηκε σαφώς υπέρ της χρήσης της μάσκας πλέον, αναφέροντας ότι ο δυτικός κόσμος ήταν πιο αρνητικός στη χρήση της μάσκας ενώ οι Ασιάτες την υιοθέτησαν αμέσως έστω και με λιγότερα δεδομένα. Ουσιαστικά είπε ότι οι Δυτικοί δεν είχαμε ακόμη τη βεβαιότητα ότι η μάσκα, ειδικά αν δεν φοριέται σωστά, δεν βοηθά, ενώ τώρα τα έχουμε, σε αντίθεση με τους Ασιάτες που “αγκάλιασαν” τη μάσκα χωρίς να είναι ακόμα βέβαιο ότι βοηθά. «Η μάσκα με σωστό τρόπο χρήσης θα βοηθήσει, αλλά δεν φτάνει. Μην ξεχνάμε την απόσταση και την υγιεινή των χεριών», είπε.

Πλοία

«Όταν συγκατατεθήκαμε στην αύξηση της πληρότητας, είχαμε άλλα δεδομένα», είπε ο καθηγητής, στο ερώτημα για ποιο λόγο μέσα σε όλη αυτή την αυστηροποίηση, παραδόξως αυξήθηκε ο επιτρεπόμενος αριθμός επιβατών. Είπε επίσης ότι η επιτροπή εισηγείται και δεν αποφασίζει και αλλάζουν τα δεδομένα ανά πάσα στιγμή, υπαινισσόμενος ότι πλέον διαφωνεί με την αύξηση της πληρότητας υπό τις παρούσες συνθήκες.

Έχει μεταλλαχθεί ο ιός;

Ο κ. Τσιόδρας, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία πως έχει αλλάξει η επιθετικότητα του ιού και ότι απλά υπάρχει διεθνώς αυτή η ψευδαίσθηση επειδή προσβάλλονται κυρίως νέοι και σε αυτούς η νόσος ήταν πάντα πιο ήπια. Προσέθεσε ότι σε μια μικρή μελέτη στην Κίνα εντοπίστηκε μια μετάλλαξη πιο ήπιας μορφής, αλλά πρόκειται -όπως είπε- για ιδιαίτερα μικρή μελέτη και τοπική, και «δεν έχουμε καμία ένδειξη στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ ότι ο ιός έχει γενετικά τροποποιηθεί τόσο ώστε να αλλάζει η συμπεριφορά του, εξακολουθεί να είναι το ίδιο επιθετικός».

Τόνισε ότι «δεν προσβάλλονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα πολλοί ευπαθείς, γιατί το ίδιο είχε συμβεί με την ισπανική γρίπη, πρώτα προσέβαλε τους νέους και μετά εξόντωσε και νέους και μεγάλους και ευπαθείς», υπαινισσόμενος ότι αν έχουμε δεύτερο κύμα η νόσος θα επιτεθεί και στους ευπαθείς και θα αποδειχθεί ότι δεν έχει μεταλλαχθεί.

Ήταν γενικά, συγκρατημένα αισιόδοξος, ότι αν τηρηθούν τώρα τα μέτρα θα έχουμε μια κατάσταση αντιμετωπίσιμη ως χώρα και όπως και ο Νίκος Χαρδαλιάς, προσπάθησε να κρούσει το καμπανάκι του κινδύνου χωρίς να προκαλέσει πανικό.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι