Τσίπρας: Ο Καμμένος δεν θα ρίξει την κυβέρνηση για να κάνει καριέρα

-
95

«Ευτυχής και τυχερός» επειδή είναι πρωθυπουργός «σε μια στιγμή που στην γειτονική χώρα υπήρξε μια σημαντική πολιτική αλλαγή», αυτή που –όπως είπε- έδωσε και την δυνατότητα στον ίδιο και τον Ζόραν Ζάεφ να κάνουν «μια ουσιαστική και επίπονη προσπάθεια» προκειμένου να λυθεί ένα θέμα δεκαετιών, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1.

«Το κρίσιμο από εδώ και πέρα είναι αν η άλλη πλευρά θα πετύχει όσα προβλέπονται», είπε και τόνισε πως είναι μια συμφωνία «που μπορεί να είναι βιώσιμη». «Δημιουργούμε ένα μομέντουμ να νικήσουμε τους εμπόρους πατριωτισμού και στις δύο πλευρές», σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «με αυτήν την συμφωνία αίρουμε οποιαδήποτε προσπάθεια οικειοποίησης της ιστορίας μας».

Σε ερώτηση για το τι θα γίνει από δω και πέρα ο κ. Τσίπρας είπε ότι «οι ΥΠΕΞ θα υπογράψουν μια συμφωνία που θα τεθεί σε ισχύ μονάχα όταν κυρωθεί και από τις δύο πλευρές». Επισήμανε παραλλήλως το χρονοδιάγραμμα των βημάτων που απαιτούνται από την γείτονα χώρα έως ότου έρθει η ώρα για κύρωση της από την ελληνική πλευρά, για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία. Τόνισε μάλιστα ότι «μόνο όταν τεθεί σε ισχύ θα υπάρχουν οι υποχρεώσεις και από τη δική μας πλευρά σε διεθνές επίπεδο».

Ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι αν μια από τις προϋποθέσεις που προβλέπει η Συμφωνία δεν περάσει, δυστυχώς η Συμφωνία θα ακυρωθεί, εξέφρασε ωστόσο την πεποίθησή του ότι «θα τα καταφέρουμε», εκτιμώντας ότι αν η άλλη πλευρά κάνει το μεγάλο βήμα, τότε στην ελληνική Βουλή η συμφωνία θα επικυρωθεί από μια μεγάλη προοδευτική πατριωτική δημοκρατική πλειοψηφία.

«Εμείς ως Ελλάδα έχουμε τη διακριτική ευχέρεια να τους αναφέρουμε είτε ως Βόρεια Μακεδονία είτε ως Severna Makedonija», είπε ο Αλ. Τσίπρας, εξηγώντας ότι το όνομα δεν είναι αμετάφραστο και έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση του Montenegro, το οποίο αναφέρουμε ως Μαυροβούνιο.

Ο πρωθυπουργός είπε πως αν καταλήγαμε σε μια συμφωνία με αμετάφραστη ονομασία, που όλες οι χώρες θα έλεγαν «Severna Makedonija», εξαιτίας του δύσχρηστου χαρακτήρα της ονομασίας, αργά ή γρήγορα κανείς δεν θα χρησιμοποιούσε ολόκληρο το όνομα, αλλά σκέτο «Maκedonija», ενώ τώρα θα χρησιμοποιείται το «Βόρεια Μακεδονία» στη γλώσσα κάθε χώρας.

Σε ότι αφορά τις κατηγορίες που δέχεται η κυβέρνηση είτε από δόλο είτε από ευαισθησία, ότι «πάμε να παραδώσουμε», ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Εγώ δεν βλέπω να δίνουμε κάτι, βλέπω μόνο να παίρνουμε». Είπε επίσης ότι «δεν αναγνωρίζει αυτή η Συμφωνία έθνος Μακεδονικό» και πρόσθεσε ότι «αναγνωρίζει βέβαια το δικαίωμα τους στον αυτοπροσδιορισμό και σέβεται την ταυτότητα που έχουν καλλιεργήσει».

Για τον Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε θλιβερή τη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ. Είπε ότι ταυτόσημες ήταν και οι δηλώσεις του κ. Σαμαρά και του προέδρου της ΠΓΔΜ. «Αν πιστέψουμε και τους δύο θα πιστέψουμε ότι και οι δύο πλευρές "έχουν συνθηκολογήσει"», σχολίασε, προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε καμία συνθηκολόγηση, έχουμε μια αντίληψη μιας παράταξης που αρέσκεται στις φωνές, την πατριδοκαπηλεία, που αφήνει τα πράγματα χωρίς να προχωρούν».

Παραλλήλως καταλόγισε στον πρόεδρο της ΝΔ «πολιτική τζογαδόρου» και «ανεύθυνη στάση απέναντι σε ένα εθνικό θέμα», έκανε λόγο για  αλλαγή διάφορων θέσεων εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη τους τελευταίους μήνες, ενώ υποστήριξε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο εξωτερικό παρουσίαζε άλλες θέσεις απ' ό, τι έκανε όταν επέστρεφε στο εσωτερικό.

«Πήρα χτες τον κ. Μητσοτάκη να τον ενημερώσω και μου είπε "δώσε μου τη Συμφωνία, δεν θέλω να με ενημερώσεις"», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας ότι το ίδιο έκανε σήμερα και ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Ιβάνοφ στον Ζάεφ.

Για τον Καμμένο

Σχετικά με τη στάση των ΑΝ.ΕΛ. ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι όταν ξεκίνησε η κυβερνητική συνεργασία δεν υπήρχε ορίζοντας να υπάρξει μια τέτοια Συμφωνία. Πρόσθεσε επίσης ότι δεν ζητά από τον Πάνο Καμμένο να αλλάξει τη θέση αρχής του, αλλά του ζητά να αναγνωρίσει και να μη θέσει σε κίνδυνο τη διακυβέρνηση, την πορεία της χώρας, την κρίσιμη αυτή στιγμή μάλιστα που είμαστε κοντά στο να ολοκληρωθεί αυτή τη διαδικασία, εννοώντας το τέλος του προγράμματος στήριξης.

«Ο Π. Καμμένος έχει τις αρχές και τις αξίες του αλλά δεν είναι έμπορος πατριωτισμού», υπογράμμισε και τόνισε ότι «δεν θα ρίξει την κυβέρνηση για να κάνει καριέρα όπως έκανε ο κ. Σαμαράς στον κ. Μητσοτάκη».

Εύσημα στον Καραμανλή

Ερωτηθείς γιατί δεν συγκάλεσε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι αποφάσισε σε αυτή την κρίσιμη διαπραγμάτευση όχι να κλείσει τις πόρτες της πλήρους ενημέρωσης στους πολιτικούς ενημέρωσης, αλλά να μην προχωρήσει στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Ανέφερε μάλιστα ότι είχε κακή εμπειρία από τις προηγούμενες φορές και έχει καταλάβει από ορισμένους ότι δεν έχουν την σοβαρότητα και την αίσθηση ευθύνης.

Αναφερόμενος στην διαχείριση του θέματος από τον Κώστα Καραμανλή, ο πρωθυπουργός είπε ότι διαχειρίστηκε το θέμα με ευθύνη και ότι η στάση που είχε στο Βουκουρέστι ήταν μια στάση ευθύνης. Στην ερώτηση αν τον έχει ενημερώσει, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν έχει μιλήσει με τον πρώην πρωθυπουργό, αλλά δήλωσε ανοιχτός να ενημερώσει οποιονδήποτε, πόσο μάλλον πρόσωπα και πρώην πρωθυπουργούς που είχαν θέση ευθύνης.

Για ενδεχόμενη πρόταση μομφής

Ερωτηθείς για το αν σε περίπτωση πρότασης μομφής, η συζήτηση αυτή θα έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε γενικότερα ότι όλες οι σημαντικές συζητήσεις και οι κρίσιμες διαδικασίες έχουν τέτοιον χαρακτήρα. «Κάποιοι παριστάνουν ότι τάχα δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία. Αν το πιστεύουν ας μου κάνουν πρόταση μομφής», είπε.

Πρόσθεσε επίσης ότι δεν νομίζει πως θα έχουμε κανένα πολιτικό παράδοξο, γιατί μια πρόταση δυσπιστίας είναι προφανές ότι δεν αφορά μόνο την αφορμή για την οποία γίνεται, αφορά την πορεία της σταθερότητας της χώρας, της οικονομίας και την κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα. «Άρα όποιοι ψηφίσουν -εάν τολμήσει να κάνει πρόταση μομφής ο αρχηγός της ΝΔ-, θα ψηφίσουν με γνώμονα αυτό», σημείωσε.

Στην ερώτηση αν θα μετατρέψει την ενδεχομένη πρόταση μομφής σε διαδικασία παροχής ψήφους εμπιστοσύνης, είπε: «Δεν έχω κανέναν λόγο. Δεν αισθάνομαι ότι αυτή η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου».

Τέλος για το αίτημα ορισμένων στη ΝΔ για δημοψήφισμα ο πρωθυπουργός είπε ότι σε αυτή τη Συμφωνία  βλέπει «να παίρνουμε, όχι να δίνουμε» και ότι αν έπρεπε να αλλάξουμε εμείς το Σύνταγμά μας, όπως πρέπει να κάνουν οι γείτονες, τότε ενδεχομένως να έπρεπε να γίνει δημοψήφισμα.