Τσίπρας: Στο Eurogroup χρειαζόμαστε μια γενναία απόφαση για το χρέος

-
36

Με αναφορά στο Μακεδονικό και στην συμφωνία με τα Σκόπια ξεκίνησε την ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζοντας ότι αυτή συνιστά μια «ιστορικής σημασίας εξέλιξη, επιτυχία για την Ελλάδα, με πολλαπλά οφέλη και στο οικονομικό πεδίο».

Εξηγώντας ο κ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι «η διαιώνιση αυτού του προβλήματος, όχι απλά στερούσε δυνατότητες από την Ελλάδα, όχι απλά σπαταλούσε άγονα τις δυνάμεις μας στον τομέα της διπλωματίας, αλλά στερούσε τη δυνατότητα στη χώρα μας να συνάψει ισχυρούς δεσμούς οικονομικής συνεργασίας και συνανάπτυξης με την γειτονική μας χώρα και, άρα, να διαδραματίσει τον ηγετικό ρόλο που της αξίζει στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής».

Σε ό, τι αφορά την γενικότερη πορεία της χώρας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα «αφήνει πίσω της μια μακρά εποχή μιζέριας και καχεξίας τόσο στην οικονομία όσο και στις διεθνείς της σχέσεις» και παύει να είναι πια μια χώρα «με καχεκτική οικονομία που παράλληλα χάνει διαρκώς τα διεθνή της ερείσματα».

Η χώρα ανακτά την εμπιστοσύνη των διεθνών εταίρων της τόνισε ο πρωθυπουργός και σχολίασε ότι «όσοι αυτό δεν το καταλαβαίνουν ή κάνουν ότι δε το καταλαβαίνουν προκειμένου να εξυπηρετήσουν μικροπολιτικά παιχνίδια στο εσωτερικό, δεν καταφέρνουν τίποτε παραπάνω από το να υπενθυμίζουν ότι εκπροσωπούν την Ελλάδα του χθες. Την Ελλάδα της αποτυχίας, της μιζέριας και της χρεοκοπίας».

Ο κ. Τσίπρας είπε επίσης ότι «η Ελλάδα της οικονομικής ανάκαμψης και  της ισχυρής παρουσίας στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο είναι ήδη εδώ», σημειώνοντας ότι «ο απεγκλωβισμός από τα μνημόνια και η επιστροφή στην ανάπτυξη ήταν ένας διαρκής αγώνας, που σήμερα βλέπουμε τα θετικά αποτελέσματα».

Ανέφερε ακόμη ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στις πρωταθλήτριες χώρες στις μεταρρυθμίσεις» και πλέον «δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης», ενώ μπαίνοντας στην ουσία είπε ότι στο Eurogroup χρειαζόμαστε μια γενναία απόφαση για το χρέος χωρίς ασάφειες.

«Προχωράμε με το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο για τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, προκειμένου να προχωρήσουμε με γοργότερους ρυθμούς στην αύξηση της απασχόλησης, της μείωσης της ανεργίας», είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι υπάρχει μια τελευταία σημαντική εκκρεμότητα, η κρίσιμη συνεδρίαση της 21ης Ιουνίου, όπου αναμένεται να ληφθούν τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Σημείωσε επίσης ότι αυτή η απόφαση θα είναι το πρόκριμα για την αντιμετώπιση ανάλογων κρίσεων στο μέλλον, αλλά και δείκτης για κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η ευρωζώνη.

«Το τέλος της κρίσης στην Ελλάδα θα είναι το τέλος της κρίσης της Ευρωζώνης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα βρεθεί η βέλτιστη τομή και θα δοθεί η σωστή λύση το βράδυ της επόμενης Πέμπτης.