Τζόνσον για Brexit: "Η ΕΕ απειλεί την εδαφική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου"

-

Σε άρθρο του που φιλοξενείται σήμερα στην εφημερίδα Daily Telegraph, ο Μπόρις Τζόνσον γράφει πως «ποτέ δεν μας πέρασε από το μυαλό ότι η ΕΕ θα ήταν πρόθυμη να χρησιμοποιήσει μια συνθήκη για να μπλοκάρει ένα μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, να το αποκόψει, ή ότι θα απειλούσε πραγματικά να καταστρέψει την οικονομική και εδαφική ακεραιότητα του ΗΒ».

Τα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις έκαναν την βρετανική κυβέρνηση να προωθήσει ένα νομοσχέδιο που βάλλεται και από Βρετανούς βουλευτές που υποστηρίζουν ότι με κάποια άρθρα του παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο. Ο Τζόνσον επιμένει ότι το νομοσχέδιο είναι απαραίτητο για να διευκρινιστεί πλήρως ένα σημείο του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας που περιλαμβάνεται στη συμφωνία για το Brexit. «Με τον τρόπο αυτό θα προστατευτεί το ελεύθερο εμπόριο μεταξύ των τεσσάρων συνιστωσών του Ηνωμένου Βασιλείου», επιμένει.

Την Παρασκευή ωστόσο οι Ευρωπαίοι διαμήνυσαν ότι θα προσφύγουν ακόμα και στα δικαστήρια αν η βρετανική κυβέρνηση δεν τηρήσει πλήρως τη συμφωνία που υπογράφηκε τον περασμένο Ιανουάριο.

Η μεταβατική περίοδος του Brexit λήγει σε τέσσερις μήνες, δηλαδή στις αρχές του 2021.

Καθώς η ΕΕ εντείνει τους σχεδιασμούς της έχοντας υπόψη ότι οι συνομιλίες για το εμπόριο ενδέχεται να λήξουν χωρίς να υπάρξει συμφωνία, ο Τζόνσον κατηγορεί τους Ευρωπαίους διαπραγματευτές ότι απειλούν να αποκλείσουν τη μεταφορά τροφίμων μεταξύ της Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Να αναγκάσουμε την ΕΕ να αποσύρει τις απειλές από το τραπέζι. Και να περάσουμε αυτό το νομοσχέδιο, να στηρίξουμε τους διαπραγματευτές μας και να προστατεύσουμε τη χώρα μας», έγραψε στο Twitter ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Οι Βρετανοί βουλευτές θα ξεκινήσουν την Δευτέρα τη συζήτηση του νομοσχεδίου περί Εσωτερικών Αγορών το οποίο ένας υπουργός παραδέχτηκε ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο «με πολύ περιορισμένο, αλλά και πολύ  συγκεκριμένο τρόπο».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.