Βαρβιτσιώτης: Δεν μπορεί να γίνει δεκτή οποιαδήποτε αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας

-

«Δεν επιθυμούμε τη στρατιωτικοποίηση των μεταξύ μας διπλωματικών διαφορών, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια, όταν αυτά προσβληθούν».

Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης  για τις σχέσεις με τη γειτονική χώρα μέσω ραδιοφωνικών του δηλώσεων μέσω του Real FΜ, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή οποιαδήποτε αλλαγή του καθεστώτος της Αγιά Σοφιάς, που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και να αποκτήσει νεοοθωμανικά χαρακτηριστικά.

Επίσης, θύμισε ότι το μνημείο έχει απωλέσει τον θρησκευτικό του χαρακτήρα από τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, Κεμάλ Ατατούρκ. Μία τέτοια ενέργεια, όπως είπε, «θα οδηγούσε σε περαιτέρω απομόνωση της Τουρκίας και στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο οποίο μετέχει και η ίδια και την προεδρία του οποίου έχει η Ελλάδα για τους επόμενους έξι μήνες».

Αναφορικά με τουρκικά δημοσιεύματα που φέρουν τον οικουμενικό πατριάρχη να συνδέεται με το κίνημα Γκιουλέν, ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι ο κ. Βαρθολομαίος είναι ένας παγκόσμιος θρησκευτικός ηγέτης και η οποιαδήποτε προσβολή στο πρόσωπό του σε καμιά περίπτωση δεν θα βοηθήσει την εικόνα της Τουρκίας που θέλει να εμφανίζεται ως κοσμικό κράτος που σέβεται τις θρησκευτικές ελευθερίες.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.