Βενεζουέλα: Πόλεμος συμμοριών, τουλάχιστον 10 νεκροί κρατούμενοι

-
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ.

Τουλάχιστον δέκα φυλακισμένοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ μελών διαφόρων συμμοριών σε κέντρο προσωρινής κράτησης στην Πολιτεία Σούλια, στο βορειοδυτικό τμήμα της Βενεζουέλας, γνωστοποίησε μη κυβερνητική οργάνωσης υπεράσπισης των δικαιωμάτων των κρατουμένων.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, εξερράγησαν τουλάχιστον τέσσερις χειροβομβίδες κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, ενώ έγκλειστοι πυρπόλησαν το ένα από τα κτίρια του κέντρου, που διαχειρίζεται η αστυνομία στη Σούλια, Πολιτεία που γειτονεύει με την Κολομβία. Κάτοικοι της περιοχής όπου βρίσκεται το κέντρο κράτησης είπαν πως άκουσαν «πολλές εκπυρσοκροτήσεις» σε αυτό μετά το μεσημέρι της Δευτέρας, σύμφωνα με την Una ventana a la libertad.

Οι αρχές της Βενεζουέλας δεν έχουν δημοσιοποιήσει κάποιον απολογισμό των επεισοδίων. Ο κυβερνήτης της Πολιτείας, ο Ομάρ Πριέτο, που ανήκει στο κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα, γνωστοποίησε τη Δευτέρα πως οι αρχές ετοιμάζονται να προχωρήσουν στο «οριστικό κλείσιμο» του κέντρου κράτησης.

Οι φυλακές της Βενεζουέλας γίνονται συχνά αντικείμενο επικρίσεων από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που επισημαίνουν ότι σε αυτές επικρατούν ανθυγιεινές συνθήκες και καταγράφεται οξύ πρόβλημα υπερπληθυσμού κρατουμένων που φυλάσσουν κακοπληρωμένοι φρουροί. Τα βίαια επεισόδια είναι συχνά στα κέντρα προσωρινής κράτησης όπου, βάσει του ποινικού κώδικα, οι έγκλειστοι υποτίθεται πως δεν παραμένουν παρά για 48 ώρες.

Τον Μάιο, τουλάχιστον 29 φυλακισμένοι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης σε κέντρο κράτησης με μεγάλο πρόβλημα υπερπληθυσμού κρατουμένων στην Ακαρίγουα, στην Πολιτεία Πορτουγκέσα, στο δυτικό τμήμα της Βενεζουέλας. Δεκαεννέα αστυνομικοί τραυματίστηκαν στα επεισόδια. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Una ventana a la libertad, στη Βενεζουέλα υπάρχουν περίπου 500 κέντρα προσωρινής κράτησης, όπου είναι έγκλειστοι συνολικά 55.000 άνθρωποι παρότι η ονομαστική χωρητικότητά τους δεν ξεπερνά τις 8.000 θέσεις.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.