Βερολίνο: Βρέθηκαν ίχνη παρόμοια με Νόβιτσοκ στον Ναβάλνι

-

Οι Γερμανοί γιατροί βρήκαν στα δείγματα που ελήφθησαν από τον  Αλεξέι Ναβάλνι χημική ουσία "από την ομάδα νευροτοξικών παραγόντων του Νόβιτσοκ".

Η χρήση της εν λόγω ουσίας παραπέμπει στην υπόθεση Σεργκέι Σκριπάλ, του ρώσου στρατιωτικού που κατασκόπευε για τους Αμερικανούς και που δηλητηριάστηκε μαζί με την κόρη του Γιούλια, επί βρετανικού εδάφους, το 2018.

Ο 44χρονος Αλεξέι Ναβάλνι ασθένησε μέσα σε αεροσκάφος ενώ ταξιδευε από τη Σιβηρία στην Μόσχα στις 20 Αυγούστου και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Σιβηρίας μετά από έκτακτη προσγείωση. Ειδικά διαμορφωμένο αεροπλάνο τον μετέφερε εν συνεχεία στο Βερολίνο όπου και νοσηλεύεται, κατόπιν πιέσεων των συγγενών και των οπαδών του Ναβάλνι. Γερμανοί γιατροί τόνιζαν από την αρχή πως υπάρχουν ενδείξεις ότι η ασθένειά του οφείλεται σε δηλητηρίαση, όπως υποστήριζε και το περιβάλλον του Ναβάλνι.

Ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι από τον έλεγχο των δειγμάτων που έγιναν σε ειδικό στρατιωτικό εργαστήριο προκύπτουν αποδείξεις χρήσης «χημικού από την ομάδα νευροτοξικών παραγόντων του Νόβιτσοκ».

Ο Ζάιμπερτ ανακοίνωσε επίσης, ότι η γερμανική κυβέρνηση θα ενημερώσει τους εταίρους της σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ για τα εργαστηριακά αποτελέσματα.

Οι συνεργάτες του Ναβάλνι στη Ρωσία, επέμεναν από την πρώτη στιγμή ότι ο 44χρονος δηλητηριάστηκε σκόπιμα από τις ρωσικές αρχές, κατηγορίες που το Κρεμλίνο απορρίπτει κατηγορηματικά.

Οι Ρώσοι γιατροί που τον εξέτασαν στη Σιβηρία αμφισβήτησαν επανειλημμένα τις εκτιμήσεις των Γερμανών γιατρών, λέγοντας ότι εκείνοι απέκλεισαν την εκδοχή της δηλητηρίασης και ότι τα δικά τους εργαστηριακά αποτελέσματα για δηλητηριώδεις ουσίες ήταν αρνητικά.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.