Βίνικ: Αίτημα άρσης της προσωρινής του κράτησης

-

«H ιστορία μου έως σήμερα έχει διαστρεβλωθεί εντελώς καθώς με εμφανίζουν ως ένα Ρώσο χάκερ που έκλεψε εκατομμύρια δολάρια. Τα δύο ανήλικα παιδιά μου, που ζουν στη Μόσχα, είναι καταβεβλημένα θεωρώντας ότι λόγω και της ασθένειας της μητέρας τους μπορεί να μείνουν ορφανά».

Αυτά υποστήριξε στην απολογία του στο τριμελές πλημμελειοδικείο Πειραιά ο 39χρονος Ρώσος υπήκοος Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστός ως «mr bitcoin», όπου εξετάζεται το αίτημα για άρση της προσωρινής κράτησής του.

Ο Αλεξάντερ Βίνικ που κρατείται στις φυλακές 20 μήνες, με βάση τέσσερα διεθνή αιτήματα έκδοσης (δύο από τη Ρωσία, ένα από τις ΗΠΑ και ένα από τη Γαλλία), φέρεται ως διαχειριστής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας BCT, μέσω της οποίας γίνονταν συναλλαγές με bitcoin. Σήμερα ζυγίζει, όπως είπε, 54 κιλά από 80 που ήταν μετά από 92 ημέρες απεργία πείνας.

Απευθυνόμενος προς τους δικαστές, είπε ότι σίγουρα έχουν έτοιμη την απόφασή τους την οποία δεν πρόκειται να ανακοινώσουν σήμερα και δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει την απεργία πείνας. «Δεν μπορείτε να αγνοήσετε την αμερικανική εντολή και είστε ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη» τόνισε προσθέτοντας ότι από την πρώτη μέρα της κράτησής του έχει υποστεί δεκάδες προσαγωγές για ακροαματικές διαδικασίες και υφίσταται ψυχολογική πίεση.

Εξέφρασε την επιθυμία του να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ καθώς δεν πρόκειται να δει ξανά την οικογένειά του ενώ αναφερόμενος στο αμερικανικό αίτημα έκδοσης και το κατηγορητήριο είπε ότι στηρίζεται στο σκεπτικό ότι μέσω του συστήματος που διαχειριζόταν μπορούσε να γίνει διακίνηση «μαύρου χρήματος» κάτι όμως που, όπως ο ίδιος υποστήριξε, δεν είναι εφικτό αφού το bitcoin δεν είναι κάποιο νόμισμα.

«Φυλακίζομαι μόνο για την τεχνογνωσία μου που απειλεί την ηγεμονία των τραπεζών και του δολαρίου» πρόσθεσε προσθέτοντας ότι «το BCT είναι ανεξάρτητο από τις τράπεζες και τις κυβερνήσεις». Ο Βίνικ αποκάλυψε ότι πρώην δημόσιο στέλεχος της Ρωσίας που εγκατέλειψε τη Ρωσία και ζει στη Τσεχία -και είναι ιδιοκτήτης εταιρείας συστήματος πληρωμών που μνημονεύεται και στο αμερικανικό κατηγορητήριο- τον ενέπλεξε στην όλη υπόθεση καταθέτοντας ανακριβή στοιχεία για τον ίδιο.

Νωρίτερα η συνήγορός του Ζωή Κωνσταντοπούλου κατέθεσε στο δικαστήριο δεκάδες έγγραφα που αφορούν τη δικαστική διαδικασία έως σήμερα την απεργία πείνας του Βίνικ και την κατάσταση της υγείας του αλλά και ότι κρατείται πέραν των 18 μηνών χωρίς δικαστική απόφαση. Η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι είναι επιβεβλημένο για λόγους ανθρωπισμού ο άνθρωπος αυτός να επιστρέψει στη χώρα του.

Σημειώνεται ότι ο Αλεξάντερ Βίνικ συναινεί στο αίτημα έκδοσής του στη Ρωσία και να έχει τη δυνατότητα να έχει μία δίκαιη δίκη με πρόσβαση στα έγγραφα. Οι γαλλικές αρχές έχουν υπαναχωρήσει στο αίτημά τους για έκδοση.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.