Βουτιά στα διεθνή χρηματιστήρια… ανησυχίες για τον κορονοϊό

Βουτιά στα διεθνή χρηματιστήρια… ανησυχίες για τον κορονοϊό

Πτώση κατέγραψαν οι παγκόσμιες αγορές σήμερα καθώς η απειλή του κορονοϊού επεφύλασσε ένα άσχημο ξεκίνημα δεύτερου τριμήνου για τις μετοχές και τα εμπορεύματα. Οι traders στράφηκαν στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων, του δολαρίου και του χρυσού καθώς αυξάνονται οι ενδείξεις ότι ο ιός οδηγεί την παγκόσμια οικονομία σε βαθιά ύφεση. Ο δείκτης Nikkei του Τόκιο σημείωσε βουτιά 4,5% καθώς η δραστηριότητα των εργοστασίων κατέγραψε τη μεγαλύτερη βουτιά εδώ και σχεδόν μία δεκαετία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε βουτιά 3,2% ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Wall Street υποχώρησαν κατά 3,1% ύστερα από τη δυσοίωνη πρόβλεψη για τους πιθανούς θανάτους στις ΗΠΑ λόγω του κορονοϊού. «Η προειδοποίηση του προέδρου Τραμπ για δύο τρομακτικές εβδομάδες που έρχονται και 100.000 – 240.000 θανάτους τους επόμενους μήνες σίγουρα δημιουργεί αρνητικό κλίμα στην αγορά», ανέφερε αναλυτής της Societe Generale

Η Wall Street κατέγραψε βουτιά χθες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση από το 1987 για τον Dow Jones και τη μεγαλύτερη για τον S&P 500 από τη χρηματοπιστωτική κρίση. Το γεγονός ότι όλα έγιναν μέσα σε ένα μήνα και η πτώση σημειώθηκε από ιστορικά υψηλά επίπεδα καθιστούν την όλη εξέλιξη ακόμα πιο άγρια. Η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ είναι πιθανόν να είναι «πολύ κακή» και το ποσοστό ανεργίας μπορεί να αυξηθεί πάνω από το 10% λόγω των προσπαθειών να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του κορονοϊού, δήλωσε η επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας του Κλίβελαντ Λορέτα Μέστερ στο CNBC.

Κατά τη διάρκεια των συναλλαγών στην Ασία υπήρξαν κάποιες αχτίδες ελπίδας. Η δραστηριότητα των εργοστασίων στην Κίνα βελτιώθηκε τον Μάρτιο ύστερα από τη βουτιά του Φεβρουαρίου. Ωστόσο τα κινεζικά blue-chip δεν κατάφεραν να κρατήσουν τα κέρδη της. Οι μετοχές στην Αυστραλία πάντως σημείωσαν άνοδο 3,5% καθώς η επιβράδυνση της εμφάνισης νέων κρουσμάτων στη χώρα και η αύξηση της τιμής σιδηρομεταλλεύματος προσέφεραν στήριξη στην αγορά.

Η αρχική πτώση όμως των ευρωπαϊκών αγορών σημαίνει ότι ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI καταγράφει πτώση σχεδόν 1%, έχοντας υποχωρήσει κατά 22% από τις αρχές του έτους. Ο αριθμός των κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο οδεύει προς τις 800.000. Σε μια θετική εξέλιξη, αναλυτές της Deutsche Bank σημείωσαν ότι ο παγκόσμιος ρυθμός αύξησης των νέων κρουσμάτων είναι κάτω του 10% για δύο συνεχείς ημέρες, έχοντας ξεπεράσει τον ρυθμό αυτό για το μεγαλύτερο μέρος των δύο τελευταίων εβδομάδων.

Ωστόσο, αξιωματούχοι του τομέα υγείας δεν ήταν αισιόδοξοι. Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε ότι ακόμα και στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, η επιδημία «κάθε άλλο παρά τελειώνει». Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο που θεωρείται ‘ασφαλές καταφύγιο’ συνέχιζε να σημειώνει άνοδο. Το γεν διατήρησε τα κέρδη του, αλλά το ευρώ υποχώρησε και πάλι κάτω από το 1,1 δολάριο.

«Κατά την άποψή μου, οι αγορές δεν έχουν προεξοφλήσει πλήρως τη ζημιά από τον κορονοϊό, με κάποιους ακόμα να μιλούν για ανάκαμψη του τύπου ‘V’» σχολίασε ο Μασαχίκο Λου, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Alliance Bernstein στο Τόκιο. «Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν τώρα πληγεί από το πρώτο κύμα, αλλά όπως μπορείτε να δείτε στην Ασία, μπορεί να υπάρξουν και άλλα κύματα από επανεισαγόμενα κρούσματα. Επίσης, η ανθρώπινη ψυχολογία δεν ανακάμπτει τόσο γρήγορα ύστερα από μια τέτοια εμπειρία». Η ζήτηση για κρατικά ομόλογα οδήγησε πτωτικά την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου στο 0,63%. Η απόδοση του γερμανικού Bund σημείωσε νωρίτερα πτώση κατά 4,7 μονάδες βάσης στο -0,504% .

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι