Quantcast
Βραζιλία-Αργεντινή-Μεξικό-Κολομβία-Κούβα: Ο κορονοϊός θερίζει - slpress.gr

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 54.096 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ 1.210 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν. Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής ανέρχεται ως αυτό το στάδιο σε 226.309 νεκρούς επί συνόλου 9.283.418 μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Από τον Νοέμβριο, η χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων είναι αντιμέτωπη με δεύτερο κύμα της πανδημίας και τα θύματα έκτοτε ξεπερνούν πολύ συχνά τα χίλια σε ημερήσια βάση. Η Βραζιλία καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 9.695 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό να φθάνει τους 1.943.548. Το ίδιο διάστημα, ακόμη 177 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 48.426 νεκρούς από την 3η Μαρτίου 2020, όταν εντοπιζόταν το πρώτο κρούσμα. Η επαρχία του Μπουένος Άιρες (πάνω από 811.000 κρούσματα), παραμένει η περιοχή της χώρας που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα. Η κυβέρνηση αποφάσισε τα σύνορα της χώρας να παραμείνουν κλειστά ως τουλάχιστον την 28η Φεβρουαρίου, για να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας.

Στο μεταξύ το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες άλλοι 433 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, ενώ επιβεβαιώθηκαν 4.384 κρούσματα του SARS-CoV-2. Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη λατινοαμερικάνικη χώρα έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 159.533 νεκρούς επί συνόλου 1.874.092 μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα. Το Μεξικό καταγράφει τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας παγκοσμίως σε απόλυτους αριθμούς, με βάση τα επίσημα στοιχεία.

Κι αυτό ενώ κορυφαία κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι οι αριθμοί τόσο των θανάτων, όσο και των κρουσμάτων μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι στην πραγματικότητα από αυτούς που ανακοινώνονται. Παράλληλα χθες ο υφυπουργός Υγείας του Μεξικού Ούγο Λόπες Γκατέλ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή για την Προστασία Έναντι Υγειονομικών Κινδύνων (COFEPRIS) έδωσε, όπως αναμενόταν, άδεια για την κατεπείγουσα χρήση του ρωσικού εμβολίου για τον νέο κορονοϊού, του Sputnik V, που παράγει το Κέντρο Γκαμαλέγια.

Λατινική Αμερική: Συνεχίζει το "έργο" του ο κορονοϊός... εμβόλια

Η μεξικανική κυβέρνηση έχει κάνει γνωστό ότι σκοπεύει να προμηθευτεί συνολικά 24 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου αυτού. Η Μόσχα είχε «δεσμευτεί» πως θα έστελνε στο Μεξικό, μόλις δινόταν πράσινο φως από τον ρυθμιστικό φορέα, 400.000 δόσεις του εμβολίου «μέσα σε μερικές ημέρες», που θα χρησιμοποιηθούν για την ανοσοποίηση 200.000 ανθρώπων, καθώς χορηγείται σε δύο δόσεις.

Παράλληλα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στην Κολομβία αυξήθηκαν κατά 10.091 μέσα στις προηγούμενες 24 ώρες φθάνοντας τα 2.114.597, ανακοίνωσε χθες Τρίτη το υπουργείο Υγείας της χώρας της Λατινικής Αμερικής. Το ίδιο διάστημα, ακόμη 304 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 54.576 νεκρούς ως αυτό το στάδιο. Τα ενεργά κρούσματα είναι σχεδόν 90.000. Η δήμαρχος της πρωτεύουσας, η Κλαούδια Λόπες, ανήγγειλε χθες ότι τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί στην Μπογοτά θα χαλαρώσουν, καθώς διαβεβαίωσε πως η πόλη ξεπέρασε το επιλεγόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Όταν η κυρία Λόπες αποφάσιζε να επιβληθούν καραντίνες εκ περιτροπής και κατά συνοικίες και άλλα μέτρα, όπως η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, η πληρότητα των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) είχε φθάσει το 94%. Χθες βρισκόταν στο 81%. Η Μπογοτά (πάνω από 8 εκατ. κάτοικοι) καθυστέρησε να ανοίξει τα σχολεία, ενώ η ανάκαμψη της οικονομίας της υπέστη πλήγμα, καθώς οι δημοτικές αρχές επέβαλαν περιορισμούς στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων. Ωστόσο «περάσαμε την κορύφωση του δεύτερου κύματος» και χάρη σε αυτή «την ευνοϊκή τάση», στο δημοτικό συμβούλιο αποφασίστηκε πως «είμαστε σε θέση να άρουμε τον κόκκινο συναγερμό και τις καραντίνες κατά ζώνες από αύριο (σήμερα Τετάρτη) και να γυρίσουμε στις δουλειές μας», ανέφερε η κυρία Λόπες μέσω Twitter.

Στο μεταξύ το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν πάνω από χίλια κρούσματα του SARS-CoV-2, για δεύτερη φορά αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία στη χώρα της Καραϊβικής τον Απρίλιο του 2020. Οι 1.044 νέες μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό αύξησαν το σύνολο των περιπτώσεων σε 28.636, ενώ ακόμη δύο ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, αυξάνοντας το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας σε 218 μέχρι εδώ. Στους αντίποδες, 22.921 άνθρωποι κρίθηκε ότι αποθεραπεύθηκαν.

«Είναι ανάγκη να κατανοήσουμε πόσο σοβαρή είναι η επιδημία που αντιμετωπίζουμε», για να ελεγχθεί η οποία «απαιτείται η ενεργή, υπεύθυνη συμμετοχή όλου του πληθυσμού» της χώρας, τόνισε ο Φρανσίσκο Ντουράν, ο επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου Υγείας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που αναμεταδόθηκε απευθείας από τη δημόσια τηλεόραση.

Πάει προς νέα παράταση για μία εβδομάδα το ολικό lockdown;

Ο αριθμός των μολύνσεων που οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα (1.022) ήταν ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί ως εδώ. Οι 22 ταξιδιώτες που διαγνώστηκε ότι έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 πήγαν στην Κούβα από τις ΗΠΑ και άλλα έξι κράτη, σύμφωνα με τα στοιχεία των υγειονομικών αρχών. Η Αβάνα παραμένει το επίκεντρο της επιδημίας (483 κρούσματα), ακολουθούμενη από τις επαρχίες Σαντιάγο δε Κούμπα (165) και Γουαντάναμο (145).

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι