Quantcast
Βρετανία: Πόρτα - πόρτα τεστ για νοτιοαφρικανική και 4 τεστ σε κάθε τουρίστα! - slpress.gr

Οι Βρετανοί εφαρμόζουν στο Γιορκσάιρ ένα “επείγον πρόγραμμα ελέγχου” πόρτα-πόρτα καθώς 40 κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης εντοπίστηκαν σε τρεις περιοχές του. Παράλληλα αποφάσισαν ότι όποιος εισέρχεται στη χώρα, θα υποβάλλεται σε τρία τεστ και αν θέλει να αναχωρήσει νωρίτερα, τότε σε τέσσερα! Σημειωτέον ότι τα τεστ τα χρεώνουν στον ταξιδιώτη και στοιχίζουν 170 ευρώ το ένα, άρα κάθε ταξίδι στη Βρετανία έχει από σήμερα και ένα επιπλέον κόστος 680 ευρώ.

Η μεγάλη έγνοια τους είναι να μην εξαπλωθεί το νοτιοαφρικανικό στέλεχος γιατί μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να το αντιμετωπίζει κανένα εμβόλιο. Τα τεστ γίνονται σε συγκεκριμένες γειτονιές επειδή εκεί βρέθηκαν “μαζεμένα” 10-15 κρούσματα και οι αρχές κάνουν έκκληση σε όλα τα άτομα άνω των 18 ετών να υποβληθούν στα δωρεάν τεστ ακόμα κι αν δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Ζητούν να κάνουν οπωσδήποτε τεστ όσοι έχουν έστω και αν έχουν ένα απλό συνάχι. Παράλληλα διοργανώνουν σε καίρια σημεία και τεστ σε οδηγούς ή επιβάτες ΙΧ.

Πριν από μία εβδομάδα είχε γίνει είδηση ότι στο Χονγκ Κονγκ “περικυκλώνουν” και αποκλείουν οικοδομικά τετράγωνα και χτυπάνε κουδούνια για τεστ. Όποιος δεν κάνει το τεστ, δεν επιτρέπεται να απομακρυνθεί από το οικοδομικό τετράγωνο, οπότε όσοι δεν άνοιξαν την πόρτα, δεν μπορούσαν και να μετακινηθούν. Οι περισσότεροι πάντως την άνοιξαν, παρότι ασκήθηκε διεθνώς κριτική για το “αστυνομικό μέτρο”.

Ελλάδα

Στην Ελλάδα μέχρι χτες είχε βρεθεί μόνο ένα κρούσμα της μετάλλαξης, αλλά σήμερα ανακοινώθηκε ότι βρέθηκαν άλλα τρία, όλα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, από δείγματα 94 κρουσμάτων της περιοχής.  Κανένα από τα 4 κρούσματα δεν είχε ιστορικό ταξιδιού στο εξωτερικό, γεγονός που σημαίνει ότι ο μεταλλαγμένος ιός κυκλοφορεί ήδη στη χώρα.

Η μετάλλαξη αυτή επιτρέπει στον ιό να ξεγελάει και να “παρακάμπτει” αντισώματα που έχει αναπτύξει ο οργανισμός για άλλους κορονοϊούς ή άλλες μεταλλάξεις -ακόμη και αντισώματα των υπαρχόντων εμβολίων αλλά και των αντισωμάτων της Regeneron. Οι παρασκευαστές εμβολίων αναζητούν τρόπο να “φρενάρουν” και αυτό το στέλεχος, ελπίζοντας εν τω μεταξύ ότι αν το κολλήσει κάποιος που έχει εμβολιασθεί  ίσως θα περάσει τη νόσο ελαφρύτερα, χωρίς όμως να υπάρχουν προς το παρόν στοιχεία που να στηρίζουν αυτή την αισιόδοξη υπόθεση.

Στην μετάλλαξη αυτή αλλά και στη βρετανική οφείλεται στην ουσία και το lockdown στη Θεσσαλονίκη -όχι δηλαδή στον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στην περιοχή, γιατί αντικειμενικά δεν είναι ιδιαίτερα υψηλός, αλλά στο γεγονός ότι εκεί έχουν εντοπισθεί οι περισσότερες μεταλλάξεις.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.