Βρετανία: Σκληρή στάση, στρατιωτικά, μετά το Brexit;

Βρετανία: Σκληρή στάση, στρατιωτικά, μετά το Brexit;

Αφού ολοκληρωθεί το Brexit, η Βρετανία οφείλει να είναι έτοιμη να καταφύγει ακόμα και στη χρήση στρατιωτικής ισχύος για να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της σε όλο τον κόσμο, λέει ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης των Συντηρητικών, ο Γκάβιν Γουίλιαμσον, προσθέτοντας πως τα όρια μεταξύ ειρήνης και πολέμου γίνονται ολοένα πιο δυσδιάκριτα.

Ο Γουίλιαμσον λέει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα στείλει το νέο του αεροπλανοφόρο στον Ειρηνικό Ωκεανό, εξαγγέλλει επενδύσεις για επιθετικό κυβερνοπόλεμο, και την υιοθέτηση μετά το Brexit πολύ σκληρότερης στάσης στον τομέα της άμυνας.

«Το Brexit μας φέρνει μπροστά σε μια σπουδαία στιγμή της ιστορίας μας. Μια στιγμή κατά την οποία πρέπει να ενισχύσουμε την παγκόσμια παρουσία μας, να αυξήσουμε τη δυνατότητά μας να καταφέρνουμε θανάσιμα πλήγματα, να διογκώσουμε τη μάζα μας», λέει. Περιγράφει ως δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ της ειρήνης και του πολέμου και λέει πως το Λονδίνο και οι σύμμαχοί του πρέπει να επιδεικνύουν ετοιμότητα «να χρησιμοποιήσουν στρατιωτική ισχύ για να προασπίσουν τα συμφέροντά τους».

«Μπορούμε να οικοδομήσουμε νέες συμμαχίες, να αναθερμάνουμε παλιές, και το σημαντικότερο, να καταστήσουμε σαφές πως είμαστε η χώρα που θα δράσει όταν χρειάζεται. Και ένα έθνος στο οποίο μπορούν να στρέφονται οι άνθρωποι όταν ο κόσμος χρειάζεται ηγεσία», λέει.

Επίσης ανακοίνωσε την πρώτη αποστολή του αεροπλανοφόρου HMS Queen Elizabeth, που θα αναπτυχθεί κατά σειρά στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στην περιφέρεια του Ειρηνικού. Το αεροπλανοφόρο θα μεταφέρει δυο μοίρες μαχητικών F-35. Ο Γουίλιαμσον υπογραμμίζει τους στενούς δεσμούς των ΗΠΑ και του ΗΒ στον στρατιωτικό τομέα και, απηχώντας την απαίτηση του Τραμπ, προτρέπει τις χώρες-μέλη του NATO να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ρωσικές προκλήσεις.

Η σχέση της Μόσχας με τη Δύση βρίσκεται στο χειρότερο σημείο της την περίοδο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και τις προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία, αλλά και την υπόθεση Σκριπάλ. «Οι ενέργειες αυτού του είδους από μέρους της Ρωσίας πρέπει να έχουν κόστος» , αναφέρει ο υπουργός.

Χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένα παραδείγματα, ο Γουίλιαμσον σημειώνει εξάλλου ότι το κόστος που έχει η επιλογή της αποφυγής των επεμβάσεων έχει αποδειχθεί «απαράδεκτα υψηλό» και ότι οι δυτικές δυνάμεις δεν μπορούν να αγνοούν όσους έχουν ανάγκη.

«Το να μιλάμε αλλά να μην αναλαμβάνουμε δράση εγείρει τον κίνδυνο να μας θεωρήσουν κάτι σαν χάρτινη τίγρη», λέει ο Βρετανός υπουργός Άμυνας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι