Βρούτσης: Θα δούμε πώς και πότε θα δώσουμε τα αναδρομικά

-

«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει, μέχρι σήμερα, το σεβασμό της στις δικαστικές αποφάσεις, όπως πρόσφατα έκανε με τη νομοθέτηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ν. 4670/2020, με την οποία εκπληρώνει με αξιοπιστία και χρονοδιάγραμμα τις δεσμεύσεις της στους συνταξιούχους» αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε σχετική ανακοίνωση, που εξέδωσε.

«Συνεπώς, μελετάμε τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και, συνεκτιμώντας τις δημοσιονομικές δυνατότητες και αντοχές της εθνικής μας οικονομίας, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το χρόνο και τον τρόπο υλοποίησης της απόφασης αυτής» καταλήγει η ανακοίνωση.

Και ο ίδιος ο Γιάννης Βρούτσης είχε πει εξάλλου σε συνεντεύξεις του προτού εκδοθεί η απόφαση, "σεβόμαστε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, όποιες και αν είναι, αλλά πρέπει να βρούμε και τα λεφτά".

Η απόφαση

Η 25μελής Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με πέντε αποφάσεις της  που δημοσιεύθηκαν σήμερα, έκρινε ότι δικαιούνται αναδρομικά για το ενδεκάμηνο Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016 όσοι συνταξιούχοι έχουν ήδη προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια

Ωστόσο, οι συνταξιούχοι που δεν έχουν προσφύγει ακόμα, δεν χάνουν το δικαίωμα διεκδίκησης και μπορούν να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη με "δεδικασμένο" την ανωτέρω απόφαση. Η δε απόφαση διακριτικά αφήνει "κενό" ώστε να μην αποκλείονται όσοι προσφύγουν μελλοντικά για να τα διεκδικήσουν.

Αναφορικά με τις αξιώσεις μετά το 2016, όταν δηλαδή ψηφίστηκε ο «νόμος Κατρούγκαλου», το ΣτΕ έκρινε ότι δεν μπορεί κανείς να διεκδικήσει αναδρομικά.

Για το χρονικό διάστημα από το 2013 ως και τον Ιούνιο του 2015, αναδρομικά μπορούν να πάρουν μόνον οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει τότε, μέχρι τον Ιούνιο του 2015.

Για τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων εντούτοις ανακύπτει και θέμα παραγραφής.

Τα αναδρομικά κυμαίνονται, ανά συνταξιούχο, από 3.000 έως 6.000 ευρώ. Όσοι προσέφυγαν είναι 250.000 άτομα, αλλά το σύνολο των συνταξιούχων είναι δεκαπλάσιο -2,24 εκατομμύρια. Το κόστος της καταβολής των αναδρομικών μόνο για τους 250.000 συνταξιούχους οι οποίοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη εκτιμάται, σύμφωνα με τις πρώτες άτυπες προβλέψεις, γύρω στα 400 εκατ. ευρώ. Εάν ωστόσο η κυβέρνηση αποφασίσει στη βάση της απόφασης του ΣτΕ να δικαιώσει και τους άλλους 2,250 εκατ. συνταξιούχους -οι οποίοι δεν προσέφυγαν στη δικαιοσύνη-, τότε το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 4 δισ. ευρώ.

Πριν από την οικονομική κρίση του κορονοϊού, η κυβέρνηση σχεδίαζε μια σταδιακή καταβολή μέχρι το 2021 κάνοντας χρήση αποθεματικών . Όμως λόγω της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, ήδη οι τρέχουσες συντάξεις πληρώνονται από τα αποθεματικά.

Υπό αυτές τις συνθήκες η έστω και με δόσεις καταβολή των αναδρομικών είτε στους 250 χιλ. συνταξιούχους είτε στα 2,2 εκατ. συνταξιούχους ειναι εφικτή είτε με χρήση αποθεματικών είτε με την άντληση έκτακτης κρατικής χρηματοδότησης.

 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.