Ξανά στους δρόμους τα Κίτρινα Γιλέκα, στόχος η αστυνομική βία

-

Μέσα σε κλίμα έντονης πολεμικής για την χρήση όπλων εκτόξευσης αμυντικών σφαιρών (LBD) από την αστυνομία, τα Κίτρινα Γιλέκα διαδηλώνουν και πάλι σήμερα στο Παρίσι, κατά την 12η ημέρα της κινητοποίησής τους. Στόχος είναι πλέον η αστυνομική βία από την κυβέρνηση Μακρόν και οι πλαστικές σφαίρες από τις οποίες έχουν τυφλωθεί δεκάδες διαδηλωτές.

Μία ημέρα μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να διατηρήσει, ως νόμιμη, την χρήση των αμφιλεγόμενων εκτοξευτήρων αμυντικών σφαιρών (LBD) στις διαδηλώσεις, μια «μεγάλη πορεία των τραυματιών» προβλέπεται να γίνει στο Παρίσι με αίτημα την απαγόρευσή τους.

«Για να τελειώνουμε με την υπερβολική βία που επιβάλλει η κυβέρνηση για να σπάσει την αμφισβήτηση» αναφέρουν οι διοργανωτές και καλούν τους διαδηλωτές να βάλλουν «επιδέσμους στο μάτι και νάρθηκες, καθώς και κόκκινο στα κίτρινα γιλέκα εν είδει αίματος».

Στο Παρίσι, τη Λιόν και το Μονπελιέ, οι διαδηλωτές σκοπεύουν να καταγγείλουν κυρίως την προσφυγή στα LBD, τα μη θανατηφόρα όπλα που έχουν χρησιμοποιηθεί περισσότερες από 9.200 φορές από την αρχή της κινητοποίησης και κατηγορούνται ότι προκάλεσαν σοβαρούς τραυματισμούς, ακόμη και σε προσωπικότητες που πρωταγωνιστούν στο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων».

Σύμφωνα με την ένωση «Ας τους αφοπλίσουμε», 20 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί σοβαρά στο μάτι, από τους οποίους οι περισσότεροι τυφλώθηκαν. Την ίδια ώρα, η υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου της αστυνομίας ανέλαβε την διεξαγωγή 116 ερευνών, οι δέκα από τις οποίες αφορούν σοβαρούς τραυματισμούς διαδηλωτών στα μάτια. Συνολικά οι αρχές έχουν καταγράψει περισσότερους από 1.900 τραυματίες διαδηλωτές.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας πάντως, το οποίο συνεδρίασε κατεπειγόντως, ανακοίνωσε ότι ο κίνδυνος να σημειωθούν βιαιότητες στις διαδηλώσεις καθιστά «απαραίτητο να επιτραπεί στις δυνάμεις της τάξης να καταφεύγουν» στα LBD, μια απόφαση που θεωρήθηκε «ακατανόητη» από τα «κίτρινα γιλέκα».

Ο υπουργός Εσωτερικών παραδέχθηκε την Παρασκευή, ότι αυτό το λεγόμενο ενδιάμεσο όπλο μπορεί «να τραυματίσει» και υποσχέθηκε να τιμωρήσει «τις καταχρήσεις». Υπεραμύνθηκε ωστόσο της χρήσης του «για να αντιμετωπισθούν οι ταραχοποιοί».

«Αν δεν υπήρχαν λεηλατημένα καταστήματα, οδοφράγματα, καμένα αυτοκίνητα, κατεστραμμένα δημόσια κτίρια, αν ο νόμος γινόταν σεβαστός, απλούστατα, δεν θα υπήρχαν τραυματίες», δήλωσε ο Κριστόφ Καστανέρ. Ο ίδιος υποσχέθηκε ότι και αυτό το Σάββατο η παρουσία της αστυνομίας θα είναι «ισχυρή».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.