Ξενοδοχεία και κορονοϊός: Σενάρια για απώλεια 4,5 δισ. ευρώ - Σε κίνδυνο 45.000 θέσεις εργασίας

-
Το

Ο ελληνικός τουρισμός αναμένεται να πληγεί σημαντικά από την πανδημία του κορονοϊού. Σενάρια για απώλειες άνω των 4,5 δισ. στον τζίρο των ξενοδοχείων.

Ένας από τους κλάδους που έχει πληγεί σημαντικά από τον κορονοϊό είναι και αυτός του τουρισμού, στον οποίο και βασίζεται μεγάλο μέρος της ελληνικής οικονομίας.

Τα πρώτα στοιχεία είναι τα... αναμενόμενα, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για μεγάλου εύρους ζημιά στο ελληνικό τουριστικό προϊόν.

Παρότι ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, μέσω διάφορων πρωτοβουλιών, επιχειρεί να αντιστρέφει την κατάσταση, οι εκτιμήσεις παραμένουν δυσοίωνες.

Πρόσφατα, ο αρμόδιος υπουργός, Χάρης Θεοχάρης, προειδοποίησε για πτώση στις αφίξεις έως και 50%, κάνοντας λόγο για «χαμένη χρονιά».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός, προέβλεψε την απώλεια 4,46 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον φετινό τζίρο των ξενοδοχείων.

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, το 65% των εν λειτουργία ξενοδοχείων θεωρεί «πιθανή ή πολύ πιθανή» τη χρεοκοπία, ενώ το 95% προβλέπει μείωση του τζίρου άνω του 50%.

Στο πλαίσιο αυτό, η απώλεια στον ξενοδοχειακό τζίρο εκτιμάται σε 1,2 δισ. ευρώ για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας και σε 3,26 δισ. ευρώ για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας (σ.σ σύνολο 4,46 δισ. ευρώ).

Παράλληλα, το 57,3% αναμένει μείωση της απασχόλησης κατά 40%, γεγονός το οποίο θέτει σε κίνδυνο 45.142 θέσεις εργασίας.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πακέτο των τελευταίων μέτρων (σ.σ. επίδομα 800 ευρώ) στήριξης της οικονομίας, η κυβέρνηση αποφάσισε να συμπεριλάβει και μέρος των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο, ενώ δεν αποκλείεται η λήψη περαιτέρω δράσεων για το σύνολο της βαριάς «βιομηχανίας» της χώρας.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.