Ξέρει κάτι η Μογκερίνι; Λέει όχι σε επέμβαση στη Βενεζουέλα

-
120

Καμιά ξένη στρατιωτική επέμβαση δεν θα μπορούσε να φέρει διαρκή ειρήνη στη Βενεζουέλα, την πετρελαιοεξαγωγική χώρα της Λατινικής Αμερικής που συνεχίζει να πλήττεται από βαθιά οικονομική και πολιτική κρίση, προειδοποίησε η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η τοποθέτηση της Μογκερίνι αποτελούσε ουσιαστικά απάντηση σε μια δήλωση του Λουίς Αλμάγκρο, του προέδρου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), κατά τον οποίο όλες οι επιλογές είναι πάνω στο τραπέζι όσον αφορά τη Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένης μιας στρατιωτικής επέμβασης.

«Η επέμβαση οποιασδήποτε ξένης δύναμης θα ήταν απλά απαράδεκτη για εμάς, ενώ θα έκανε τα πράγματα πολύ χειρότερα», τόνισε η Μογκερίνι κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κατά την ίδια, βιώσιμη πολιτική λύση στην κρίση στη Βενεζουέλα μπορεί να δοθεί μόνο με δημοκρατικό και ειρηνικό τρόπο.

Ταυτόχρονα, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ προέτρεψε την κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο να εφαρμόσει μέτρα για την αύξηση της εμπιστοσύνης, ιδίως να αποκαταστήσει τις εξουσίες του κοινοβουλίου — που ελέγχεται από την αντιπολίτευση — όπως ορίζονται από το Σύνταγμα της χώρας, να αποκαταστήσει τον πολιτικό πλουραλισμό και να αποφυλακίσει τους πολιτικούς κρατούμενους.