Υεμένη: Ενισχύει τις δυνάμεις του ο αραβικός συνασπισμός

-
49
Γαλλικής προέλευσης άρματα Leclerc των ΗΑΕ.

Η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που έχει επέμβει στον πόλεμο στην Υεμένη έστειλε ενισχύσεις στη δυτική ακτή της χώρας, ενόψει της κλιμάκωσης της επίθεσης για να αποσπαστεί η πόλη Χοντάιντα, το σημαντικότερο λιμάνι της χώρας, από τους σιίτες αντάρτες Χούτι.

Η συμμαχία, που επενέβη το 2015 στον πόλεμο της Υεμένης στο πλευρό της κυβέρνησης, ανέπτυξε πάνω από 10.000 άνδρες που θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση και θα «ασφαλίσουν τις περιοχές που έχουν απελευθερωθεί» από τους Χούτι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν, δήλωσε στρατιωτική πηγή.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πυλώνας της συμμαχίας υπό τη διοίκηση του Ριάντ, διαδραματίζουν ρόλο-κλειδί στις επιχειρήσεις για να αποσπαστεί η Χοντάιντα από τους Χούτι, σύμφωνα με δημοσιογράφους που βρίσκονται στην περιοχή.

Τις περιοχές που έχουν «απελευθερωθεί» γύρω από την πόλη ανέλαβαν να φρουρούν στρατεύματα του Σουδάν, ώστε οι υεμενίτικες δυνάμεις να μπορέσουν να ασχοληθούν με τη νέα έφοδο που αναμένεται να αρχίσει «εντός ημερών», ανέφερε η στρατιωτική πηγή που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Μετά την αποτυχία των ειρηνευτικών συνομιλιών που προσπάθησε να οργανώσει ο ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, η συμμαχία ανακοίνωσε την επανέναρξη της επιχείρησης για να καταληφθεί η Χοντάιντα, που είχε εξαπολύσει τον Ιούνιο. Μια «παύση» είχε σημειωθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Πέρα από τη Χοντάιντα, οι Χούτι ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά και το βόρειο τμήμα της χώρας.