Υεμένη: Νέα τραγωδία, νεκρά 12 παιδιά από βόμβες

-

Δώδεκα παιδιά και δέκα γυναίκες σκοτώθηκαν το περασμένο 48ωρο στην Υεμένη, σε βομβαρδισμούς που έπληξαν σπίτια αμάχων στην επαρχία Χάτζα, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Σανάα, ανακοίνωσε ο OHE.

Εξάλλου, πλήγματα στην περιοχή Κούσαρ είχαν αποτέλεσμα να τραυματιστούν περίπου τριάντα άνθρωποι, ανάμεσά τους δεκατέσσερα παιδιά ηλικίας μεταξύ ενός και δεκαοκτώ ετών. Ορισμένα διακομίστηκαν σε νοσοκομείο στη Σανάα.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ δεν διευκρίνισε ποιος έκανε τους βομβαρδισμούς αυτούς. Μέσα ενημέρωσης των σιιτών ανταρτών Χούτι κατήγγειλαν ότι η «σφαγή» διαπράχθηκε από τη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, που επενέβη στον πόλεμο στην Υεμένη τον Μάρτιο του 2015, στο πλευρό των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων.

Αντιθέτως, το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια κατηγόρησε τους Χούτι ότι σκότωσαν μέλη μιας φυλής που εξεγέρθηκε εναντίον τους, ανάμεσά τους και τα γυναικόπαιδα.

Ορισμένες περιοχές της επαρχίας Χάτζα ελέγχονται από δυνάμεις που ορκίζονται πίστη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση. Άλλες, όπως η Κούσαρ, βρίσκονται στα χέρια των Χούτι. Δεν υπάρχουν ενημερωμένα στοιχεία για τον αριθμό των θυμάτων του πολέμου στην Υεμένη, η τελευταία φάση του οποίου άρχισε τον Μάρτιο του 2015.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον Αύγουστο του 2016 έκανε λόγο για 10.000 νεκρούς, ανάμεσά τους 2.200 παιδιά, και 56.000 τραυματίες, στην πλειονότητά τους άμαχους.

Όμως οργανώσεις αρωγής ανέφεραν πέρυσι ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων ήταν πλέον σχεδόν εξαπλάσιος, ανερχόταν σε τουλάχιστον 57.000 νεκρούς, ανάμεσά τους πάνω από 2.500 παιδιά. Τον Αύγουστο, μια επιτροπή του ΟΗΕ κατηγόρησε όλα τα αντιμαχόμενα μέρη πως πιθανόν έχουν διαπράξει «εγκλήματα πολέμου».

Το 80% του πληθυσμού της Υεμένης, ήτοι 24 εκατομμύρια άνθρωποι, έχει ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια ή προστασία, εκ του οποίου τουλάχιστον 14,3 εκατομμύρια επειγόντως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.