Τουρκία και ενέργεια στην συνάντηση Κοτζιά με Μπόλτον

-
Ο Κοτζιάς συστήνει στη Λευκωσία άσκηση πιέσεων στη Βρετανία, Κώστας Βενιζέλος

Διμερής στρατηγική συνεργασία, Τουρκία, ενέργεια, Μέση Ανατολή, απασχόλησαν Νίκο Κοτζιά και Τζον Μπόλτον στην συνάντησή τους στις ΗΠΑ.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα των ενεργειακών οδών στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συνάντηση Κοτζιά-Μπόλτον κράτησε σχεδόν διπλάσιο χρόνο από ότι είχε προγραμματιστεί.

«Ο Μπόλτον, όπως και ο Πομπέο, ήταν σε διάθεση να ακούσει. Έκανε πάρα πολλά ενδιαφέροντα σχόλια και είχε πάρα πολλές ερωτήσεις.

»H συζήτησή μας αφορούσε τις στρατηγικές πολιτικές στην περιοχή, τις αντιφάσεις και αντιθέσεις της Τουρκίας και προς τα που κινείται αυτό το σύστημα, τα θέματα των ενεργειακών οδών και της διασφάλισης των ενεργειακών πόρων για τις χώρες που είναι ιδιοκτήτες τους, δηλαδή Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ και για την περαιτέρω ανάπτυξη, στο μέλλον, των ελληνοαμερικανικών σχέσεων» ανέφερε ο κ. Κοτζιάς.

«Επίσης, αυτό που ενδιέφερε πάρα πολύ τους Αμερικάνους ήταν το ζήτημα της Τουρκίας. Θα έλεγα ότι η διάθεση τους ήταν να ακούσουν, να ακούσουν τις αναλύσεις. Βρίσκονται, από ό,τι αντιλαμβάνομαι, σε μια αναζήτηση για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν τις νέες καταστάσεις, και τις νέες συμμαχίες στην περιοχή», είπε.

Για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ο κ. Κοτζιάς είπε πως το θέμα συζητήθηκε αναλυτικά με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Γουές Μίτσελ καιείπε πως δεν ασκείται καμία πίεση στη Ελλάδα.

Ο κ. Κοτζιάς είχε σειρά επαφών με μέλη του Κογκρέσου και μίλησε σε κλειστή εκδήλωση στην δεξαμενή σκέψης Atlantic Council.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.