Ζάεφ: Δεν υπάρχει καλύτερη λύση από την Συμφωνία των Πρεσπών

-
73

Λίγα 24ωρα από την κρίσιμη, πρώτη, συνεδρίαση της βουλής της ΠΓΔΜ, όπου και θα φανεί αν η κυβέρνηση Ζάεφ έχει καταφέρει να βρει τους 80 βουλευτές για να περάσει τις συνταγματικές αλλαγές, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας στέλνει πολλαπλά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Σε συνέντευξή του, αποκλειστικά στα «Νέα Σαββατοκύριακο», ο Ζάεφ  εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η Βουλή θα αποδεχθεί την συμφωνία και επισημαίνει ότι ήρθε η ώρα για διαφορετικά Βαλκάνια, που από  «Πυριτιδαποθήκη» θα μετατραπούν σε «Πηγή Σταθερότητας». Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων επισημαίνει παραλλήλως, ότι αν οι βουλευτές του VMRO εμμείνουν στις θέσεις και δεν περάσει η Συμφωνία, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα ψηφίσει για πρόωρες εκλογές.

Αναφερόμενος στη εμπλοκή ή όχι της Ρωσίας ο Ζάεφ τονίζει ότι η ΠΓΔΜ έχει καλές σχέσεις με την Μόσχα, οι οποίες μάλιστα εκτιμά ότι θα ενισχυθούν.

Μήνυμα στους Ελληνες

Απευθυνόμενος στους Έλληνες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αναφέρει ότι «μαζί, έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα σταθερότητας στην περιοχή και την Ευρώπη, μαζί έχουμε μια ευκαιρία να σημειώσουμε μια ιστορική επιτυχία που θα αποτελέσει σοβαρή επένδυση για το μέλλον».

Σημειώνει επίσης ότι αποτελεί καθήκον μας να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την εξασφάλιση εκείνων των συνθηκών και στις δύο πλευρές που θα επιτρέψουν την πλήρη εκπλήρωση της συμφωνίας. Ελαχιστοποιούμε τους κινδύνους, καθώς δεν πρέπει να αφήσουμε τίποτα στην τύχη. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει καλύτερη συμφωνία για τις δύο πλευρές από αυτήν.

Σε ό,τι αφορά το όνομα «Δημοκρατία του Ιλιντεν» ο Ζάεφ λέει ότι οι δύο πλευρές έφτασαν σε ένα σημείο, στο οποίο θεώρησαν ότι το όνομα Δημοκρατία του Ιλιντεν αποτελεί μια καλή βάση για μια οριστική λύση. Ο Ζάεφ επιβεβαιώνει τέλος τη συνάντηση με την Μαρία Σπυράκη, λέγοντας: «Είχα έναν σύντομο καφέ και συζήτηση με την κυρία Μαρία Σπυράκη στο ξενοδοχείο όπου έμενα, κοντά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως έκανα με πολλούς ευρωβουλευτές ή πολιτικούς από διαφορετικές χώρες στη διάρκεια εκείνης της επίσκεψης στις Βρυξέλλες».