Ζητά εξηγήσεις ο πρόεδρος Γάνι... Οργή για ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

-

Ο Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γάνι ζήτησε «διασαφηνίσεις» από τις ΗΠΑ για τη δήλωση του Αμερικανού ομολόγου Ντόναλντ Τραμπ ότι θα μπορούσε πολύ εύκολα να κερδίσει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, αλλά δεν θέλει να «σκοτώσει 10 εκατομμύρια κόσμο». Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε μια σειρά εκκωφαντικών δηλώσεων, υποδεχόμενος τον Πακιστανό πρωθυπουργό Ιμράν Χαν.

«Αν ήθελα να κερδίσω τον πόλεμο, το Αφγανιστάν θα χανόταν από το πρόσωπο της Γης», είπε ο Τραμπ. «Όλο αυτό θα τελείωνε κυριολεκτικά μέσα σε δέκα μέρες», συνέχισε. «Απλώς δεν θέλω να σκοτώσω δέκα εκατομμύρια ανθρώπους». Τα σχόλια του Τραμπ, που συνέπεσαν με την αναχώρηση για την Καμπούλ του Ζαλμάι Χαλιλζάντ, του ειδικού επιτετραμμένου των ΗΠΑ για την ειρήνευση στο Αφγανιστάν, ενόψει του προσεχούς κύκλου των διαπραγματεύσεων που διεξάγει με τους Ταλιμπάν, προκάλεσαν οργή και αγανάκτηση στην ασιατική χώρα.

Βαθιά τραυματισμένοι από δεκαετίες πολέμου, πολλοί Αφγανοί εκφράζουν ανησυχία για την ενδεχόμενη βιαστική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων και την επάνοδο στην εξουσία των Ταλιμπάν, που ήδη ελέγχουν ή ασκούν επιρροή στη μισή χώρα τους, κάτι που θα οδηγούσε κατ’ αυτούς αναπόφευκτα σε νέο εμφύλιο. «Η κυβέρνηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν ζητεί διασαφηνίσεις για τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου», ανέφεραν οι υπηρεσίες του προέδρου Γάνι σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.