Uncategorized

Πέντε χρόνια SLpress.gr – Χωρίς τη συνδρομή σας ΔΕΝ θα φθάσουμε στα έξι

Πέντε χρόνια SLpress.gr – Χωρίς τη συνδρομή σας ΔΕΝ θα φθάσουμε στα έξι
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Πριν πέντε χρόνια, τον Απρίλιο 2017, το SLpress.gr ξεκινούσε το ταξίδι του στον ωκεανό του Διαδικτύου. Ακριβώς επειδή δεν είχαμε ούτε έχουμε πίσω μας χρηματοδότες και επαρκή μέσα, το SLpress.gr είναι ένα δημοσιογραφικό εγχείρημα που στηρίχθηκε αποκλειστικά στις μικρές δικές του δυνάμεις. Ο απολογισμός της πενταετίας φρονούμε ότι δεν είναι ευκαταφρόνητος, αλλά οι δικές μας δυνάμεις δεν επαρκούν πλέον για να κρατήσουν εν ζωή τον ιστότοπό μας.

Έχοντας κερδίσει το στοίχημα της επισκεψιμότητας, το SLpress.gr αγωνίζεται από την πρώτη στιγμή να κερδίσει και το στοίχημα της επιβίωσης, αλλά αυτό το στοίχημα αποδεικνύεται πολύ πιο δύσκολο. Ούτε η ποιότητα (δημοσιογραφική ύλη), ούτε η ποσότητα (επισκεψιμότητα) μεταφράζεται αυτομάτως σε διαφημιστικά έσοδα. Τα πέντε αυτά χρόνια, λοιπόν, ήταν μία διαρκής διπλή μάχη: Πρώτον, για να βελτιώσουμε το δημοσιογραφικό προϊόν. Δεύτερον, για να κρατήσουμε (οικονομικά) το “κεφάλι έξω από το νερό”.

Εμείς που καθημερινά, χωρίς γιορτή και σχόλη, “τραβάμε κουπί” για να είναι το SLpress.gr αυτό που είναι, έχουμε συνείδηση των αδυναμιών, των λαθών και των παραλείψεών μας. Τη μόνη υπόσχεση που μπορούμε να δώσουμε είναι ότι θα εξαντλήσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να το κρατήσουμε όρθιο και να το βελτιώσουμε. Η δική μας βούληση και προσπάθεια, ωστόσο, δεν αρκεί. Σήμερα γιορτάζουμε τα πέντε χρόνια λειτουργίας, αλλά εάν δεν συνδράμουν οι αναγνώστες μας είναι απίθανο το 2023 τέτοια ημέρα να γιορτάσουμε τα έκτα γενέθλια.

Για να έχετε εσείς οι αναγνώστες καθημερινά στην οθόνη σας το ενημερωτικό προϊόν που έχετε, δημοσιογράφοι και τεχνικοί εργάζονται σκληρά 365 ημέρες το χρόνο. Και ως εργαζόμενοι πρέπει να πληρώνονται. Όποιος έχει την απαίτηση ή απλώς έχει εθισθεί να βρίσκει τα πάντα τζάμπα στο Διαδίκτυο εκ των πραγμάτων σκοτώνει την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας.

Αδέσμευτη δημοσιογραφία

Όταν μία ιστοσελίδα δεν έχει έσοδα από τους αναγνώστες-“καταναλωτές” ή θα αναγκαστεί να “κατεβάσει ρολά”, ή θα χρηματοδοτείται από όσους ενδιαφέρονται να διαμορφώνουν την κοινή γνώμη σύμφωνα με τα συμφέροντά τους. Όποιος θέλει να έχει ένα ποιοτικό δημοσιογραφικό προϊόν με απαιτήσεις ανεξαρτησίας, πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να το έχει τζάμπα.

Σ’ αυτά τα πέντε χρόνια παρουσίας του, το SLpress.gr έχει αποδείξει στην πράξη την ανεξαρτησία του από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Δυστυχώς, η αδέσμευτη δημοσιογραφία, που θα έπρεπε να είναι κανόνας έχει καταντήσει μάλλον εξαίρεση και εμμέσως υπό διωγμό. Οι κάθε είδους ισχυροί πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες ασκούν πλέον ασφυκτικό έλεγχο στα ΜΜΕ, ακριβώς επειδή έχουν συνείδηση του ρόλου που αυτά παίζουν στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης.

Στη σημερινή Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και των εθνικών κινδύνων, όμως, η ανάγκη για αδέσμευτη δημοσιογραφία έχει αποκτήσει ζωτική σημασία. Το Διαδίκτυο προσφέρει τη δυνατότητα για αδέσμευτη και ποιοτική δημοσιογραφία, αλλά αυτή δεν εξασφαλίζεται τζάμπα. Το δίλημμα είναι απλό και σκληρό και εμείς στο SLpress.gr το βιώνουμε καθημερινά: Δεδομένου ότι δεν έχουμε και δεν θέλουμε “προστάτες”-χρηματοδότες, εάν το κόστος για τη λειτουργία μας δεν το πληρώσουν οι αναγνώστες μας, θα αναγκασθούμε να εγκαταλείψουμε την εξαιρετικά δύσκολη μάχη που δίνουμε εδώ και πέντε χρόνια. Όποιος, λοιπόν, θέλει να έχει ένα ποιοτικό δημοσιογραφικό προϊόν με απαιτήσεις ανεξαρτησίας και ποιότητας, πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι το τζάμπα σκοτώνει την αδέσμευτη δημοσιογραφία.

Ο αναγνώστης βλέπει διαφημίσεις και ίσως πιστεύει ότι αυτές προσκομίζουν έσοδα, τα οποία όχι μόνο καλύπτουν τα έξοδα, αλλά και αφήνουν κέρδος. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η πικρή αλήθεια είναι ότι το SLpress.gr δεν μπορεί να επιβιώσει οικονομικά με τις διαφημίσεις που έχει. Και επειδή δεν είχε ούτε έχει “προστάτες” αντιμετωπίζει άμεσο και διαρκή κίνδυνο οικονομικής ασφυξίας.

Μηνιαία εθελοντική συνδρομή

Αυτό συμβαίνει, επειδή ήταν εξαρχής συνειδητή επιλογή μας ο ιστότοπος να μην χρηματοδοτηθεί από κεφαλαιούχους για να μπορεί να είναι δημοσιογραφικά πλήρως αδέσμευτος, για να μπορεί να υπηρετεί τον δημοκρατικό πατριωτισμό και την ανάγκη για εθνική και κοινωνική ανάταξη με τον αναγκαίο πλουραλισμό, όπως το πράττει.

Στην προσπάθειά του να επιβιώσει χωρίς πολιτικές εξαρτήσεις, το SLpress.gr ζήτησε από τους αναγνώστες του να το ενισχύσουν οικονομικά. Είπαμε ότι θα είναι μεγάλη βοήθεια εάν η χορηγία έχει τη μορφή πάγιας μηνιαίας εθελοντικής συνδρομής. Διευκρινίσαμε ότι η εθελοντική συνδρομή δεν πρέπει να είναι μικρότερη των πέντε ευρώ, επειδή χαμηλότερο ποσό πηγαίνει σε προμήθειες, ΦΠΑ και φόρο, με αποτέλεσμα να μένει ένα ελάχιστο κλάσμα για τον ιστότοπο.

Τα αποτελέσματα αυτής της έκκλησης, όμως, ήταν και παραμένουν πενιχρά. Οφείλουμε, πάντως, να ευχαριστήσουμε θερμά τους λίγους που από το περίσσευμά τους, ορισμένοι και από το υστέρημά τους, ενίσχυσαν το SLpress.gr, βοηθώντας το να κρατηθεί μέχρι τώρα όρθιο. Φθάσαμε με χίλια ζόρια έως εδώ, αλλά οι οικονομικές αντοχές μας έχουν πλέον εξαντληθεί. Εάν ούτε αυτή τη φορά βρούμε την αναγκαία ανταπόκριση από το αναγνωστικό μας κοινό σημαίνει ότι το SLpress.gr δεν του είναι χρήσιμο και άρα δεν αξίζει τον κόπο να επιβιώσει. Θα υποχρεωθούμε, λοιπόν, να εγκαταλείψουμε τους αμέτρητους κόπους μίας πενταετίας και να “κατεβάσουμε ρολά“.

Για ΕΝΙΣΧΥΣΗ του SLpress.gr πατήστε ΕΔΩ

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι