ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Διελκυστίνδα ΠΟΥ-Πεκίνου για τον Covid – Τι σχεδιάζει η ΕΕ

Διελκυστίνδα ΠΟΥ-Πεκίνου για τον Covid στην Κίνα – Τι σχεδιάζει η ΕΕ

Συνεδριάζει σήμερα ο Μηχανισμός Αντιμετώπισης Κρίσεων (IPCR) του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να συζητηθεί ο συντονισμός των χωρών της ΕΕ, για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της πανδημίας Covid-19. Χθες συνεδρίασε η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας για να αξιολογήσει την κατάσταση και αποφάσισε την επανέναρξη της διενέργειας τεστ στους ταξιδιώτες από την Κίνα.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ για τον κορονοϊό η πλειοψηφία των κρατών-μελών τάχθηκε υπέρ της διενέργειας τεστ για τους ταξιδιώτες πριν από την αναχώρησή τους από την Κίνα προς την ΕΕ, ενώ τονίστηκε η ανάγκη για κοινή προσέγγιση στη λήψη μέτρων.

«Η ενότητα της ΕΕ παραμένει το ισχυρότερο εργαλείο μας κατά της COVID» τόνισε με ανάρτησή της στο Τwitter η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, επισημαίνοντας ότι η Επιτροπή Ασφάλειας Υγείας της ΕΕ συνέκλινε σε δράση που περιλαμβάνει τα εξής μέτρα:

  • Τεστ πριν από την αναχώρηση για ταξιδιώτες από την Κίνα
  • Ενίσχυση της παρακολούθησης των λυμάτων
  • Αυξημένη εσωτερική επιτήρηση.

«Η συζήτηση συνεχίζεται στην IPCR (Μηχανισμός Αντιμετώπισης Κρίσεων)» συμπλήρωσε η Στέλλα Κυριακίδου. Η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ είναι υπέρ των τεστ πριν από την αναχώρηση των ταξιδιωτών από την Κίνα, ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Όλα τα κράτη μέλη συμφώνησαν σε μια συντονισμένη προσέγγιση για τη μεταβαλλόμενη κατάσταση της Covid-19 στην Κίνα και τις επιπτώσεις των αυξημένων ταξιδιών από την Κίνα στην Ευρώπη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Επιτροπής.

Το σχέδιο γνωμοδότησης της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας προτείνει μέτρα σχετικά με: μέτρα προσωπικής υγιεινής και υγείας για τους ταξιδιώτες (συμπεριλαμβανομένης της συνιστώμενης χρήσης μάσκας σε πτήσεις από την Κίνα), παρακολούθηση λυμάτων για αεροσκάφη, γονιδιωματική επιτήρηση στα αεροδρόμια και αυξημένη παρακολούθηση, αυξημένη επαγρύπνηση της ΕΕ όσον αφορά στα τεστ και τους εμβολιασμούς, συζήτηση σχετικά με την ανάγκη για τεστ επιβατών από την Κίνα πριν από την αναχώρηση.

Προειδοποίηση του Πεκίνου για αντίμετρα

Η Κίνα πιστεύει ότι για όλες τις χώρες, τα μέτρα αντιμετώπισης του Covid-19 θα πρέπει να βασίζονται στην επιστήμη και να είναι αναλογικά δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο εκπρόσωπος Μάο Νινγκ δήλωσε ότι «η Κίνα έχει συμμετάσχει ενεργά στη διεθνή συνεργασία κατά της πανδημίας σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα». Ο Μάο πρόσθεσε ότι, «πριν από λίγες ημέρες, οι αρμόδιες αρχές της Κίνας πραγματοποίησαν βιντεοδιάσκεψη με τον ΠΟΥ. Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση Covid-19, την ιατρική περίθαλψη, τον εμβολιασμό και άλλα τεχνικά ζητήματα».

Ο εκπρόσωπος κατέληξε σημειώνοντας ότι «τα μέτρα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για πολιτική στόχευση, δεν θα πρέπει να υπάρχουν πρακτικές που εισάγουν διακρίσεις εις βάρος ορισμένων χωρών και δεν θα πρέπει να επηρεάζουν τις τακτικές ανταλλαγές και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών».

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που βρίσκεται σε επικοινωνία με την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, δεν έχει προβεί ακόμα σε επίσημη ανακοίνωση ως προς την κατάσταση στη χώρα. Στην ιστοσελίδα του WHO παρατίθενται τα στοιχεία για την εξέλιξη του Covid-19 στην Κίνα από την έναρξη των λοιμώξεων τον Ιανουάριο 2020 μέχρι και σήμερα και η έξαρση των κρουσμάτων και των θανάτων αποτυπώνεται από την άνοιξη μέχρι το καλοκαίρι του 2022 και έκτοτε εμφανίζεται κάμψη των δεικτών, με βάση τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας. Τις τελευταίες εβδομάδες όμως δεν παρέχονται αναλυτικά στοιχεία από το Πεκίνο και αυτό είναι το αντικείμενο του νέου κύκλου διαβουλεύσεων με τον ΠΟΥ.

Από τις 25 Δεκεμβρίου 2022, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας (NHC) σταμάτησε να δημοσιεύει καθημερινά δεδομένα περιπτώσεων Covid-19, μια πρακτική που εφαρμόζονταν μέχρι τότε από τις 21 Ιανουαρίου 2020. Η κίνηση γίνεται επειδή τα καθημερινά δεδομένα κρουσμάτων Covid-19 από το NHC δεν μπορούν πλέον να αντικατοπτρίζουν την πραγματική κατάσταση της χώρας, καθώς η Κίνα έχει σταματήσει τα μαζικά τεστ στον πληθυσμό της. Στο μέλλον, το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC της Κίνας) θα δημοσιεύσει σχετικές καταστάσεις Covid-19 για μελέτη και αναφορά, μετά από δειγματοληπτικούς ελέγχους. Στις 8 Ιανουαρίου η λοίμωξη Covid θα περάσει από την κατηγορία Α υψηλού κινδύνου, στην κατηγορία Β όπου υπάγεται και η γρίπη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version