Η εξειδίκευση του πακέτου μέτρων για την ακρίβεια (video)

Η εξειδίκευση του πακέτου μέτρων για την ακρίβεια (video)

«Κάνουμε το καλύτερο πλαίσιο του εφικτού για να περιορίσουμε τις συνέπειες στο πορτοφόλι του πολίτη» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την παρουσίαση της εξειδίκευσης του πακέτου μέτρων για την ακρίβεια που εξήγγειλε χτες στο έκτακτο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιφέρει οικονομική διαταραχή και εκτροχιάζει τους εθνικούς και οικογενειακούς προϋπολογισμούς, ενισχύει τον πληθωρισμό, ροκανίζει το εισόδημα των νοικοκυριών, προκαλεί ακρίβεια, φρενάρει την αναπτυξιακή δυναμική», τόνισε αρχικά ο κ. Σταϊκούρας. «Συναισθανόμαστε πλήρως την ανάγκη των συμπατριωτών μας για περαιτέρω στήριξη, ζώντας στην κοινωνία και όχι μέσα σε γυάλα, αντιδρούμε άμεσα και ψύχραιμα», συνέχισε.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε πως η ενίσχυση σε ευάλωτα νοικοκυριά και χαμηλοσυνταξιούχους θα δοθεί πριν από το Πάσχα. «Αυξάνουμε σημαντικά την επιδότηση ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, δίνουμε έκτακτη επιδότηση ρεύματος για μικρές επιχειρήσεις. Ενισχύουμε ευάλωτους συμπατριώτες μας με έκτακτη ενίσχυση σε 1,4 εκατ. νοικοκυριά για να καλύψουν μέρος αυξημένων τιμών». Ο υπουργός ανακοίνωσε πως πριν το Πάσχα θα δοθούν:

  • 1,5 επιπλέον δόση επιδόματος παιδιού για τον Απρίλιο σε 625.000 δικαιούχους.
  • Ενίσχυση 200 ευρώ σε 667.000 χαμηλοσυνταξιούχους, όπως τον περασμένο Δεκέμβριο.
  • 200 ευρώ σε 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες.
  • 200 ευρώ σε 167.000 δικαιούχους ΑΜΕΑ.

Τί ισχύει με τα καύσιμα

.Όσον αφορά στα καύσιμα, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε πως η κυβέρνηση επιδοτεί την κατανάλωση καυσίμων και μειώνει την τιμή πετρελαίου κίνησης. Σημείωσε πως «χορηγείται επιδότηση καυσίμων στους πολίτες για τρεις μήνες στα φυσικά πρόσωπα, μεταξύ αυτών και ελεύθεροι επαγγελματίες, κάτοικοι Ελλάδας με εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Επίδομα για 60 λίτρα βενζίνης το μήνα με 22 λεπτά το λίτρο. Όσοι έχουν κατοικία σε νησί η επιδότηση πηγαίνει στα 27 λεπτά το λίτρο.

Επιδοτείται η τιμή πώλησης πετρελαίου κίνησης για τον Απρίλιο στα 15 λεπτά το όφελος το λίτρο. Δίνεται τον Απρίλιο ενίσχυση 200 ευρώ στα ταξί για να καλυφθεί μέρος του κόστους των καυσίμων. Παρατείνετε ο χρόνος αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών. Παραμένει η έκπτωση 15% για εφάπαξ αποπληρωμή» ανέφερε για τα μέτρα.

Οι λογαριασμοί ρεύματος

Όσον αφορά την επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος, αυτή θα αφορά όλες τις πρώτες’ κατοικίες, ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού ή παρόχου. Η επιδότηση για τα νοικοκυριά τον Απρίλιο, για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες θα είναι στα 72 ευρώ. Η επιδότηση για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου φτάνει τα 87 ευρώ για τις πρώτες 300 kWh.

Για όσους πέρυσι δεν είχαν υποβάλλει αριθμό παροχής και θα το κάνουν φέτος, θα πάρουν αναδρομικά την επιδότηση από τον Ιανουάριο. Για τις επιχειρήσεις η επιδότηση τον Απρίλιο φτάνει τα 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αρτοποιεία θα δοθεί πρόσθετη επιδότηση 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και μέχρι 25 κιλοβατώρες.

Στα επαγγελματικά τιμολόγια, θα δοθεί αναδρομική επιδότηση για Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο σε 3 μηνιαίες δόσεις, από τον Απρίλιο. Θα δοθεί επιδότηση 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για φυσικό αέριο σε νοικοκυριά και επιπλέον 20 ευρώ σε ΔΕΠΑ εμπορίας. Για τον Μάρτιο, η ΔΕΠΑ εμπορίας προσφέρει 20 ευρώ έκπτωση, άρα το συνολικό ποσό είναι 40 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις, η επιδότηση για φυσικό αέριο θα είναι 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version