Σκηνικό έντασης από την Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ (video)

Σκηνικό έντασης από την Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σύμφωνα με το κυπριακό κανάλι “ΣΙΓΜΑ”, η Τουρκία ενορχηστρώνει νέο σκηνικό έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ προκειμένου να αναβιώσει το όραμα της Γαλάζιας Πατρίδας και να τορπιλίσουν τον αγωγό East Med. Σύμφωνα με πληροφορίες του καναλιού, στην περιοχή βρίσκονται τρία πολεμικά πλοία και δεν άφηναν τίποτα να πλησιάσει.

Το Nautical Geo είχε υποχρεωθεί να αγκυροβολήσει ανοικτά του λιμανιού της Λάρνακας. Την ίδια ώρα, στο σημείο που μέχρι πρότινος το σκάφος εκτελούσε μελέτες για τον East Med, βρίσκονται τις τελευταίες ώρες δύο τουρκικές φρεγάτες και μία κορβέτα. Η Τουρκία επικαλείται μία παράτυπη Navtex που εξέδωσε για δήθεν ναυτικές ασκήσεις, στην περιοχή που θα εκτελούσε τις εργασίες του για τον αγωγό EastMed το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo, εκ μέρους της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ.

Λίγο πιο πέρα, εντός της ελληνικής ΑΟΖ, διεξάγεται από προχθές η άσκηση “Ευνομία” με τη συμμετοχή ναυτικών και εναέριων μέσων από Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ως απάντηση προχθές, ελληνικά και γαλλικά μαχητικά πέταξαν πάνω από την περιοχή της τουρκικής Navtex.

Μετά την παρενόχληση που δέχθηκε από τουρκική φρεγάτα ανοικτά της Κρήτης, το Nautical Geo έφθασε στην κυπριακή ΑΟΖ στις 28 Σεπτεμβρίου και άρχισε τις μετρήσεις. Στις 2 του μήνα, όμως, έφθασε στην ίδια περιοχή το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis, μαζί με τουρκικά πολεμικά. Ένα από αυτά απείλησαν δια ασυρμάτου το γαλλικό Nautical Geo με αποτέλεσμα αυτό να αποχωρήσει.

Οι τελευταίας πληροφορίες καταδεικνύουν πως τώρα το τουρκικό σκάφος είναι αγκυροβολημένο στην Αττάλεια της Τουρκίας, αλλά παραμένουν στην περιοχή τα τρία πολεμικά πλοία της Άγκυρας. Η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί εδώ και ημέρες τις τουρκικές κινήσεις, τις καταγράφει και αντιδρά με καταγγελίες δια της διπλωματικής οδού.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι